Amarantusowa „Owsianka” z Bananem i Masłem Orzechowym

15 stycznia 2015

Amarantus obchodziłam do tej pory szerokim łukiem. Zupełnie nie wiem dlaczego :). Robiąc małe porządki w spiżarce znalazłam paczuszkę tych złotych ziarenek i postanowiłam coś z nich zrobić. Dziś w ramach polepszenia relacji z szarłatem przygotowałam dość prostą i smakowitą „owsiankę”. Więcej informacji o właściwościach amarantusa na dole postu. Zachęcam do rzucenia okiem :).


Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1 Czas przygotowania:

Produkty

  • 5 łyżek amarantusa
  • 1/2 kubka mleka roślinnego
  • 1/2 kubka wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (lub innego nierafinowanego lub garstka suszonych owoców)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka pokruszonych migdałów
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Gotuj amarantus (około 30 minut) w wodzie i mleku, z dodatkiem cukru i soli. Pod koniec gotowania, gdy prawie cały płyn wyparował, dodaj wiórki kokosowe. „Owsianka” gotowa.
  2. Przełóż amarantus do miseczki, wymieszaj z masłem orzechowym i pokrojonym bananem. Posyp migdałami. Jeśli lubisz słodkie smaki możesz polać odrobiną syropu klonowego.
Amarantus, zwany również szarłatem pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka– lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę.
  Nasiona szarłatu są również bardzo bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. 
  Amarantus to także źródło wielu składników mineralnych, oprócz żelaza, również wapnia oraz magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty, tj. witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu, związku hamującego starzenie się komórek. Z powodzeniem mogą spożywać go osoby z miażdżycą, cukrzycą czy hiperlipidemią (źródło www.poradnikzdrowie.pl).
 

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

17 komentarzy

Daria 15 stycznia 2015 at 17:08

ja amarantusa w formie ziaren jeszcze nie jadłam, mam w szafce płatki i całkiem mi smakują 🙂 w takich smakach na pewno pysznie!

Odpowiedz
Blue Almonds 15 stycznia 2015 at 20:03

A więc koniecznie musisz spróbować 🙂

Odpowiedz
Magda Smuga 15 stycznia 2015 at 20:29

ja mam mąkę z amarantusa i nie mam zielonego pojęcia co z nią zrobić?? jakiaś podpowiedź??

Odpowiedz
Magda Smuga 15 stycznia 2015 at 20:42

moja córcia zabrała się za ten przepis, ale nie miałyśmy amarantusa w ziarnach tylko popping, zobaczymy co z tego wyjdzie 😀

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 15 stycznia 2015 at 20:58

świetna propozycja na nienudne śniadanie!

Odpowiedz
Blue Almonds 15 stycznia 2015 at 21:24

A to świetnie, bo jutro będę robić na babski wieczór placek z amarantusa z jabłkami i postaram się jak najszybciej wrzucić przepis na bloga 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 15 stycznia 2015 at 21:26

A z poppingiem to też nie wiem co wyjdzie ;D, ale gratuluję kreatywnej córki :). Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
kikimora 15 stycznia 2015 at 22:40

uwielbiam na równi z quinoa <3

Odpowiedz
Chocolate Stop Tempting 15 stycznia 2015 at 23:18

Amarantus to źródło samych dobroci dla naszego organizmu 🙂
Dzięki za dodanie wpisu!

Odpowiedz
Magda Smuga 16 stycznia 2015 at 00:37

wyszło bardzo smaczne, nie trzeba gotować tylko zalać ciepłym mlekiem a teszta jak powyżej 🙂
przekażę córci to ona w domu wprowadza nowe nawyki żywieniowe, ma 14 lat
;0

Odpowiedz
Magda Smuga 16 stycznia 2015 at 00:38

będę bardzo wdzięczna 🙂
pozdrawiam i życzę miłego babskiego wieczoru 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 16 stycznia 2015 at 09:33

Zgadzam się, dlatego postanowiłam wprowadzić to "dobro" w większej ilości do mojej diety :).
Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 16 stycznia 2015 at 09:33

Komosa też jest przepyszna 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 16 stycznia 2015 at 09:34

Masz rację, rzeczywiście jest to śniadanie dość nietypowe 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 16 stycznia 2015 at 10:28

Dziękuję :), zwłaszcza, że to rodzinny babski wieczór, czyli mamy, ciotki i siostry 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 16 stycznia 2015 at 10:28

Super 😀

Odpowiedz
Emilia 19 stycznia 2015 at 16:54

Ja również omijam amarantus – jak dla mnie to zło z powodu zapachu, ale w ramach owsianki się sprawdza 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226