Batoniki Bounty / Bounty Bars (raw vegan)

1 marca 2015
Zdrowa, domowa wersja popularnych i lubianych batoników Bounty. Do ich wykonania potrzebujesz niewielu składników, a efekt jest wyjątkowy :P. Są idealne do porannej kawy :).

Składniki:
– 2 kubki wiórek kokosowych
– 1/4 kubka oleju kokosowego (extra virgin)
– 2 łyżki syropu klonowego (miodu lub nektaru kokosowego)
1 laska wanilii (miąższ) lub 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
– 1/5 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
– 1 łyżka wody
Polewa czekoladowa
– 2 do 3 łyżek oleju kokosowego
– 2 do 3 łyżek masła kakaowego
– 3 do 4 łyżek surowego kakao
– 2 łyżeczki cukru palmowego (lub innego nierafinowanego)
– szczypta soli

Wykonanie
1. Wiórki kokosowe wsyp do miski. Skrop wodą. Dodaj roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy, wanilię i sól. Dobrze wyrób masę „batonikową”, najlepiej ręką.
2. Przełóż masę do formy (ok. 18×18 cm lub do gotowych foremek do robienia batoników), wyrównaj i dobrze dociśnij, zwłaszcza na brzegach. Włóż do zamrażarki na 15 minut.
3. W międzyczasie, w kąpieli wodnej roztop olej kokosowy i masło kakaowe. Zdejmij z „ognia”, dodaj cukier, kakao i odrobinę soli. Mieszaj do momentu połączeniu się wszystkich składników.
4. Wyjmij masę kokosową z zamrażarki. Potnij na prostokąty, dowolnej wielkości.
5. Każdy batonik zanurz w masie kakaowej (przestygniętej, lekko już tężejącej) i odkładaj na pergamin. Jeśli została Ci jeszcze czekolada, to oblej nią dodatkowo, przygotowane już batoniki. Włóż je do zamrażarki lub lodówki, żeby stężały. Tam też je przechowuj.

Wskazówka
Jeśli nie masz czasu, ochoty albo potrzebnych składników do zrobienia polewy czekoladowej, użyj gotowej, dobrej jakości, gorzkiej czekolady. Roztop ją w kąpieli wodnej i polej batoniki, przygotowane z masy kokosowej.

Kto lubi kokosa, na pewno pokocha również te: Batoniki kokosowe !

8 komentarzy

Magdalena Kuchaja 1 marca 2015 at 20:40

cudowne batoniki! ale bym zjadła!

Odpowiedz
Biała Filiżanka 1 marca 2015 at 21:12

Batoniki przepięknie wyglądają i na pewno są o niebo smaczniejsze od pierwowzoru 🙂

Odpowiedz
Daria 2 marca 2015 at 07:04

gdybym tylko miała masło kakaowe od razu zabrałabym się za domową produkcję 🙂 świetne!

Odpowiedz
kikimora 2 marca 2015 at 09:32

Pyszny pomysł, zapisują do zrobienia kiedyś 🙂

Odpowiedz
Kasia knifeandspoon.pl 2 marca 2015 at 15:34

Oj a ja odstawiłam słodkie, a raczej próbuje…. A ty tu takie pyszności oj oj

Odpowiedz
Avka 2 marca 2015 at 17:55

cudnie wyglądają te batoniki

Odpowiedz
Agnieszka Z 9 marca 2015 at 19:28

co to jest maslo kakaowe? cos jak nutella?

Odpowiedz
Blue Almonds 9 marca 2015 at 20:08

niestety nie, to jest taka biała, twarda masa (moja była w pastylkach), ale jeśli nie masz, to można zastąpić olejem kokosowym 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226