Bezglutenowy Wegański Chlebek Bananowy

22 stycznia 2015
Bezglutenowy Wegański Chlebek Bananowy z Orzechami włoskimi
Bez glutenu, bez tłuszczu i bez cukru!  Pyszny, lekko słodki chlebek z dojrzałych bananów.  Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Dziś testowany był przez trzy kobiety, gadające przy herbacie. I myślę, że test wypadł pomyślnie :).  Polecam, bo był pyszny :P.

Bezglutenowy Wegański Chlebek Bananowy z Orzechami włoskimi

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania: Czas gotowania / pieczenia:

Produkty

  • 3 spore banany (bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe)
  • 2 kubki mąki (ja użyłam 1 kubek mąki jaglanej, 3/4 kubka mąki dyniowej i 1/4 kubka mąki amarantusowej)
  • 1/2 kubka orzechów włoskich (pokrojonych)
  • 6 daktyli (drobno pokrojonych)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
  • 2 łyżki niełuszczonego sezamu (1 do ciasta i 1 do posypania po wierzchu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st.C.
2. W kubeczku wymieszaj siemię lniane z wodą.
3. Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj przygotowane wcześniej siemię lniane i pogniecione widelcem banany. Wyrób ciasto na jednolitą masę.
4. Przełóż do foremki, posyp po wierzchu sezamem i piecz około 55 minut. Ciasto powinno być lekko zrumienione.

Dodatkowe informacje

Możesz użyć dowolnej mąki pełnoziarnistej i dowolnych orzechów, z których możesz też zrezygnować. Pysznie smakuje z dżemem z truskawek (bez cukru, domowej roboty).

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

15 komentarzy

Kinga Łucja 22 stycznia 2015 at 20:17

Wygląda bardzo smaczni! 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 22 stycznia 2015 at 21:21

chlebek jak marzenie, na słodko, na wytrawnie i można jeść do woli!

Odpowiedz
facebook.com/zielonekoktajle.zobacz 22 stycznia 2015 at 22:09

brzmi pysznie, na pewno wypróbujemy

Odpowiedz
pozielonemu 22 stycznia 2015 at 22:23

Koniecznie muszę wypróbować ten przepis 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 22 stycznia 2015 at 22:40

Dziękuję :). Mogę tylko dodać, że też całkiem dobrze smakuje 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 22 stycznia 2015 at 22:41

Rzeczywiście :), sama jestem zaskoczona prostotą i smakiem tego chlebka.

Odpowiedz
Blue Almonds 22 stycznia 2015 at 22:42

Dziękuję! Miło mi, że zaglądacie na mój blog 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 22 stycznia 2015 at 22:43

Szczerze zachęcam. Chlebek jest pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu 🙂

Odpowiedz
Ania S 23 stycznia 2015 at 00:02

Wygląda cudownie, a skład jest idealny 🙂 Muszę koniecznie wypróbować, bo do tej pory chlebek bananowy robiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej albo w mieszance z gryczaną, a widzę, że takie cudo można upiec zupełnie bez dodatku pszenicy 😉

Odpowiedz
Daria 23 stycznia 2015 at 07:06

nie ma to jak chlebek bananowy -niezastąpiony wypiek na śniadanie! 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 23 stycznia 2015 at 08:50

Jak najbardziej się da :). Warto eksperymentować 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 23 stycznia 2015 at 08:51

Zdecydowanie :). Ja na pewno będę go robić częściej 🙂

Odpowiedz
vea love green 26 stycznia 2015 at 15:01

prezentuje się okazale! muszę kiedyś upiec 😀

Odpowiedz
Unknown 24 lutego 2017 at 15:51

Zrobiłam, wyszło bosko! Nie dałam proszku do pieczenia, bo nie miałam bezglutenowego. Pomieszałam mąkę jaglaną z kukurydzianą i tapioką. Zamiast sezamu słonecznik. Wyszło obłędnie 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 24 lutego 2017 at 17:15

Super!!! Ale się cieszę :), że smakuję. Super, że pozmieniałaś przepis po swojemu 🙂 Smacznego!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226