Boczniaki a’la Śledź po Kaszubsku

15 grudnia 2016

Klasyczne śledzie po kaszubski są bardzo popularne w kuchni polskiej. Wersja wegańska jest równie pyszna i aromatyczna. Słodko-wytrawny sos pomidorowy z lekką nutą cynamonu zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta roślinne.

Boczniaki a'la Śledź po Kaszubsku

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 500 g boczniaków
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 płatek glonów nori (do sushi)
  • Sos:
  • 4 do 5 cebul (sporych)
  • 1/4 kubka oleju
  • 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub inny roślinny)
  • 1/4 kubka octu jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 do 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego (u mnie 210 g)

Przygotowanie

  1. Gotuj boczniaki przez 10 minut w wodzie z sosem sojowym i glonami. Następnie odcedź i wyciągnij nori.
  2. Rozgrzej olej i zeszklij cebulę (powinna być duszona, a nie zarumieniona). Dodaj miód i smaż przez chwilę.
  3. Dodaj pozostałe składniki (ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cynamon i przecier pomidorowy). Wymieszaj i duś kilka    minut. Dopraw solą, jeśli uznasz, że sos jest dla ciebie za mało słony.
  4. Przygotowane boczniaki układaj warstwami, przekładając pomidorowym sosem. Wstaw do lodówki, gdzie możesz je spokojnie trzymać kilka dni. 

Dodatkowe informacje

Najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy się lekko "przegryzą" smaki. Smacznego!

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226