Bolognese z Cieciorki z Marchewkowym Tagliatelle

by

Marchew w roli makaronu i sos pomidorowo-cieciorkowy w roli bolognese :).  Lekko, aromatycznie, zdrowo, pysznie i nietypowo. 

 

Bolognese z Cieciorki z Marchewkowym Tagliatelle

Drukuj

Produkty

  • Przygotowanie cieciorki:
  • 2 kubki ugotowanej cieciorki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego oregano
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka bułki tartej (w wersji bezglutenowej zamiast bułki użył płatki drożdżowe)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • Sos
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone)
  • 1/4 kubka drobno startej marchewki
  • 500 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam takiego z kartonu)
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego oregano
  • 1 łyżka płatków drożdżowych lub wegański parmezan
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Marchewkowy makaron
  • 60 dkg obranej marchewki (u mnie 4 duże marchwie)

Wykonanie

1.  Rozgrzej piekarnik do 200 st.C

2.  Wymieszaj cieciorkę z oliwą, przyprawami (oregano i czosnek), bułką tartą i płatkami drożdżowymi. Następnie wysyp ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby ułożyły się w jednej warstwie. Piecz ok. 20-25 minut. Cieciorka powinna być chrupiąca i lekko złota.

Podczas, gdy cieciorka się piecze, przygotuj sos i marchewkowy makaron:

 3.  Rozgrzej w rondlu oliwę. Dodaj czosnek i startą marchewkę. Podsmaż mieszając przez około 2-3 minuty. Dodaj przecier pomidorowy, oregano, płatki drożdżowe i cukier. Dobrze wymieszaj i gotuj sos na małym ogniu. Na koniec dopraw solą. pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.

4.  Wykorzystując obieraczkę do warzyw przygotuj marchewkowe wstążki. Zagotuj duży garnek lekko posolonej wody. Na wrzącą wodę wrzuć przygotowany makaron z marchewki. Gotuj ok. 2-3 minuty.

5.  3/4 upieczonej cieciorki dodaj do sosu i dobrze wymieszaj.

6.  Podawaj marchewkowe wstążki z sosem, posypane pozostałą cieciorką i świeżymi ziołami. Można również dodać dodatkową porcję płatków drożdżowych lub wegańskiego parmezanu.

Smacznego!

2 komentarze
1

You may also like

2 komentarze

Anonimowy 9 czerwca 2016 - 07:44

Cudne i zdrowe danie! Koniecznie muszę wypróbować 🙂 PS. Śliczne zdjęcia!

Reply
Blue Almonds 14 czerwca 2016 - 16:45

Dziękuję! Bardzo mi miło 🙂

Reply

Zostaw komentarz