Budyń Jaglany z Mango i Malinami

9 lipca 2017
budyń jaglany z mango i malinami

Budyń jaglany z mango i malinami, kremowy i pyszny!

Głównym składnikiem tego pysznego deseru jest kasza jaglana, jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Ma wiele właściwości zdrowotnych i należy kasz zasadotwórczych, obok niepalonej kaszy gryczanej.

Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Zalety kaszy jaglanej:

  • Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
  • Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
  • Zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).
    Dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Wady kaszy jaglanej:

  • Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna – 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii).
  • Ma wysoki indeks glikemiczny (71), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. 

Budyń Jaglany z Mango i Malinami świetnie smakuję z dodatkiem syropu klonowego czy prażonymi płatkami migdałów.

 Zobacz inne moje pomysły na wykorzystanie kaszy jaglanej TUTAJ.

 

Budyń Jaglany z Mango i Malinami

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1/2 kubka kaszy jaglanej
  • 3/4 kubka mleka kokosowego
  • 3/4 kubka wody
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 kubek malin

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wypłucz i przełóż do garnka. Dodaj mleko kokosowe, wodę, olej kokosowy, wanilię i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  2. Obierz i pokrój mango. Razem z gotową kaszą przełóż do blendera. Zmiksuj na gładki krem.
  3. Odłóż połowę masy. Do pozostałej części dodaj 3/4 kubka malin. Miksuj przez chwilę.
  4. Budyń przełóż do miseczek. Warstwa budyniu malinowego, następnie warstwa z mango. Podawaj z pozostałymi malinami. Opcjonalnie możesz posypać prażonymi płatkami migdałów i/lub syropem klonowym czy dodatkową porcją mleka kokosowego.

Dodatkowe informacje

Ważne, żeby używać mleka kokosowego dobrej jakości. U mnie w kuchni znajdziesz tylko płynne mleko kokosowego w kartonie, które w swoim składzie ma tylko kokos i wodę.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226