Chłodnik Ogórek & Kasza Jaglana

24 maja 2014

Chłodnik Ogórek & Kasza Jaglana

Zielona zupa z zielonego ogórka z zielonymi ziołami :). Wersja wegańska z kaszą jaglaną, a wersja witariańska z awokado. Obie z aromatycznymi ziołami: koperkiem, bazylią i tymiankiem.

Chłodnik Ogórek & Kasza Jaglana

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-3 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek ugotowanej kaszy jaglanej * 
  • 2 kubek pokrojonych ogórków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy tłoczonej na zimno
  • 2 kubki zimnej wody źródlanej lub filtrowanej
  • 1/2 kubka drobno pokrojonego koperku
  • świeża bazylia, tymianek (to co lubisz)
  • pieprz do smaku
  • pestki dyni

Przygotowanie

* Wersja „raw”: kaszę jaglaną zastąp dojrzałym awokado (1/2 dużego lub jedno małe).

Wykonanie:

  1. Do blendera włóż ogórki, połowę kaszy jaglanej, połowę koperku, czosnek, sól i pieprz. Miksuj, dolewając po troszkę bardzo mocno schłodzoną wodę.
  2. Przelej chłodnik do miseczek. Włóż pozostałą część kaszy jaglanej, posyp ziołami i pestkami dyni, skrop oliwą.

    Oliwę możesz zastąpić mlekiem kokosowym (2 łyżki na porcję).

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226