Czosnkowy Serek z Nerkowców / Garlic Cashew Cheese (raw vegan)

13 grudnia 2014
Wegański, kremowy serek z nerkowców. Przy nim łatwo można zapomnieć o tradycyjnych serach z mleka. Jeśli nie jesteś fanem czosnku, możesz go zastąpić inną ulubioną przyprawą albo suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.


Składniki:
– 1 kubek nerkowców
– 1 i 1/2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżka ulubionego oleju tłoczonego na zimno (ja użyłam arachidowy)
– od 4 do 6 upieczonych ząbków czosnku (w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 minut) lub 1 łyżeczkę czosnku w proszku
– sok z połówki cytryny
– sól i pierz (może być cayenne) do smaku

Wykonanie:
1. Zalej orzechy wodą i mocz co najmniej 6 godzin.
2. Namoczone orzechy odcedź i miksuj w blenderze na wysokich obrotach z pozostałymi składnikami. Gotowe!
Jeśli „serek” będzie zbyt gesty dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy.

4 komentarze

Dominikana 13 grudnia 2014 at 01:17

Bardzo ciekawy przepis!

Odpowiedz
Blue Almonds 13 grudnia 2014 at 08:54

Miło mi, że się podoba 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20 grudnia 2014 at 17:14

Co wnoszą do przepisu płatki droźdzowe?

Odpowiedz
Blue Almonds 20 grudnia 2014 at 19:43

Płatki drożdżowe dodają smaku, są lekko orzechowe i są nazywane "wegańskim parmezanem" 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226