Domowe mleko kokosowe i wiórki kokosowe ze świeżego kokosa

28 lutego 2014
Domowe mleko kokosowe i wiórki kokosowe

Domowe mleko i wiórki kokosowe, przygotowane ze świeżego kokosa. Warto spróbować zamiast kupować gotowe. Przygotowanie jest szybkie i proste.

Domowe mleko kokosowe i wiórki kokosowe

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • miąższ z 2 orzechów kokosowych
  • 2-3 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie

1. Zmiksuj miąższ z wodą (2-3 minuty, wysokie obroty) w blenderze.
2. Odciśnij płyn (przez lnianą ściereczkę np) i mamy mleko kokosowe.
3. To co zostało to świeże wiórki kokosowe.

Dodatkowe informacje

Mleko można wykorzystać m.in. do surowych zup albo koktajli, a wiórki do surowych ciast, ciasteczek, granoli , itp.

Zostaw komentarz

UA-52384226