Fasolka na Zielono

20 maja 2014

Sycący, szybki, zdrowy i bardzo smakowity posiłek. Zielone warzywa w roli głównej w towarzystwie białej fasolki. Wegańska wersja „fasolki po bretońsku”.

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 i 1/2  szkl. ugotowanej fasoli
  • 3/4 szkl. pokrojonego w półplasterki pora
  • 1/2 młodej cukinii (lub 1 małą)
  • 3 laski selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. buliony warzywnego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 gałązki lubczyku
  • zielona pietruszka
  • sos sojowy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W garnuszku rozpuść olej kokosowy, wrzuć por i czosnek, lekko podsmaż.
  2. Dodaj pokrojony seler naciowy i cukinię.
  3. Zalej bulionem warzywnym i gotuj kilka minut. Wyjmij gałązki lubczyku.
  4. Włóż fasolkę i gotowe. Udekoruj zieloną pietruszką i pestkami dyni.

Dodatkowe informacje

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, możesz użyć fasolki z puszki. Ważne, żeby warzywa były al dente, nie rozgotowane. 



Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226