Gryczana Granola Pekan & Śliwka

25 czerwca 2014
Chrupiąca i słodka Granola z gryki jest sycąca, pyszna i zdrowa. Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. To doskonała propozycja na śniadanie.  Z malinami i mlekiem migdałowym lub z musem jabłkowo-figowym. 
Wybór należy do Ciebie 🙂
 

Gryczana Granola Pekan & Śliwka

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas gotowania:

Produkty

  • Granola
  • 1 i 1/2 szkl. niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 szkl. suszonych śliwek
  • 1/2 szkl. orzechów pekan
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • Mus jabłkowo-figowy (2 porcje)
  • 2 jabłka
  • 2 figi
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego 
  • - 1/2 łyżeczki cynamonu
  • - 1/2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie) 

Przygotowanie

Przygotowanie kaszy gryczanej
1. Zalej na noc kaszę gryczaną wodą.
2. Na następny dzień wylej wodę i przepłucz kaszę. Powtarzaj tę czynność 2 razy dziennie.
3. Po 2 dniach kasza powinna lekko kiełkować. Wtedy wypłucz ją dokładnie ostatni raz, wysyp kaszę na gazę i zostaw do wysuszenia.

Na słońcu trwa to bardzo krótko (na tarasie, balkonie czy na parapecie w kuchni) albo w suszarce do warzyw czy w otwartym piekarniku, max 45 st.C. Po wysuszeniu jest chrupiąca :). Sama kasza nie ma żadnego smaku.

Połącz kaszę z pozostałymi składnikami granoli i gotowe :).

Kolejne kroki
Miksuj składniki musu. Przełóż do miseczki (albo słoika) posyp granolą. Smakuje też świetnie z pokrojonym bananem

Dodatkowe informacje

Kasza nadaje się już do przygotowania granoli po 4 godzinach moczenia. Ja robię to trochę dłużej, ponieważ lubię lekko skiełkowaną.


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

3 komentarze

Konczi i Szpileczka 25 czerwca 2014 at 08:58

Pyszne śniadanko

Odpowiedz
MagPie 25 czerwca 2014 at 09:42

Bardzo :). Granola z gryki jest bardzo sycąca i smaczna 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 25 czerwca 2014 at 16:54

no cóż – jak najszybciej zabieram się za wyrób domowej granoli w takim razie, ta z gryki jeszcze bardziej mnie kusi niż z owsa 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226