„Gryczanka” Jabłko, Gruszka & Mango

26 października 2015

Siedząc po drugiej strony globu i tęskniąc za moją drugą połową i ukochanym psem, pocieszam się dogadzając sobie takimi smakowitościami. Surowa gryczanka jabłkowo-gruszkowa przykryta mango, jeżynami, borówkami i malinami. Troszkę pomogło ;).


Gryczanka Jabłko, Gruszka & Mango

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-3 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek surowej kaszy gryczanej
  • 1/2 kubka waniliowego mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru z soku z kwiatów kokosa
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Namocz ziarna kaszy gryczanej kilka godzin (na noc), po tym czasie dokładnie wypłucz i odstaw na 24 godziny (opcjonalnie, jeśli chcesz żeby zaczęły kiełkować i były jeszcze zdrowsze). 
  2. Miksuj wszystkie składniki gryczanki (jabłko i gruszka bez gniazd nasiennych, ale ze skórką). Ilość mleka podana jest orientacyjnie, może być troszkę więcej lub mniej. Ważne, żeby masa była konsystencji gęstej owsianki.
  3. Dodaj nasiona chia, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki. Gotowe!
    Opcjonalne dodatki w dowolnej ilości:
    – dojrzałe mango
    borówki, maliny, jeżyny
    – syrop klonowy lub miód
    – mleko kokosowe albo wiórki kokosowe
    – orzechy, musli, …



Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

4 komentarze

gin 27 października 2015 at 19:00

Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, mam ochotę spróbować 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 4 listopada 2015 at 09:38

Zachęcam 🙂

Odpowiedz
Unknown 4 listopada 2015 at 20:00

Bardzo smacznie wyglądającego smakołyki, doczekać się nie mogę kiedy się zobaczymy i w twoim towarzystwie co nie co
spróbujemy. Ciocia L.

Odpowiedz
Blue Almonds 5 listopada 2015 at 00:46

Ja też się nie mogę doczekać 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226