Guacamole w Papryce (raw vegan)

5 maja 2014
Zdrowe, proste i dietetyczne danie. Idealne na obiad lub kolację.

Składniki:
– 3 papryki
– 1 dojrzałe awokado
– 3 lub 4 dojrzałe, słodkie pomidory
– 1/2 cebuli (czerwonej lub białej)
– 1 łyżka Sambal Badjak (pasta z papryki)
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 papryki ostrej
– 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
– świeża kolendra lub bazylia (a może i cząber)
– sól himalajska lub morska
– pestki dyni nie prażone (opcjonalnie do posypania)

Wykonanie:
1. Przygotowanie guacamole: rozgnieć widelcem awokado, dodaj drobno pokrojoną drobno cebulę i pomidory (mogą być obrane ze skórki) oraz pozostałe składniki.
2. Przekrój papryki na pół i wypełnij guacamole. Posyp pestkami dyni.

Jeśli nie masz ochoty na 100% „raw” możesz papryki podpiec w piekarniku, a dopiero potem, gdy lekko przestygną, wypełnić guacamole.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Karolina Mik 5 maja 2014 at 16:27

A pomidorki też mają być drobno pokrojone?:)

Odpowiedz
MagPie 5 maja 2014 at 16:44

Zdecydowanie :). Smacznego!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226