Jabłko nadziewane Czarnym Ryżem i Quinoa (vegan)

3 października 2014
Pyszne, pieczone jabłka nadziewane mieszanką czarnego ryżu (nie mylić z dzikim), komosy ryżowej, rodzynek, orzechów i sezamu. Czarny ryż jest moim odkryciem, w smaku lekko orzechowy, należy do  czołówki najzdrowszych produktów świata. 
Dlaczego warto jeść czarny ryż? Tutaj 🙂

Składniki:
– 1 kubek czarnego ryżu (namoczonego kilka godzin)
– 1/2 kubka quinoa (komosa ryżowa)
– 1/2 kubka rodzynek
– 1/2 kubka orzechów laskowych (rozdrobnionych)
– 2 łyżki niełuskanego sezamu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka cukru kokosowego (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru

– 1/2 kubka mleka kokosowego

Wykonanie:
1. Ugotuj ryż na parze (około 50 minut) i komosę w wodzie(10-15 minut).
2. Na patelni roztop olej kokosowy, Podpraż przez chwilę rodzynki, orzechy, sezam i przyprawy , a następnie dołóż ryż i komosę. Miesząc (2-3 minuty), doprowadź do połączenia się wszystkich składników. Gotowe.
3. Rozgrzej piekarnik do około 200 st.
4. Jabłka przekrój na połówki. Wydrąż środek (szypułkę i część jabłka).
5. Owoce wypełnij gotowym farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Przykryj folią aluminiową. Piecz jabłka około 45 minut (po 30 minutach zdejmij folię).

Nadziewane jabłka świetnie smakują polane odrobiną mleka kokosowego.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

10 komentarzy

Kinga Łucja 3 października 2014 at 06:58

pomysłowo i smacznie 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 3 października 2014 at 07:26

bardzo lubię czarny ryż, ale wieki już go nie kupowałam, a tym bardziej jadłam! chętnie przyrządzę go w podobny sposób, podoba mi się ten pomysł, bo smaki zdecydowanie są zachwycające! 🙂

Odpowiedz
Iga 3 października 2014 at 09:53

Cudny talerzyk!

Odpowiedz
kikimora 3 października 2014 at 11:27

Uwielbiam czarny ryż, ale wieki nie jadłam. Nie przyszło mi wcześniej do głowy żeby go tak fajnie wykorzystać 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 3 października 2014 at 19:33

świetne jabłko! uwielbiam takie zapiekane jabłka w nietypowy sposób 🙂

Odpowiedz
MagPie 4 października 2014 at 08:12

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
MagPie 4 października 2014 at 08:13

no właśnie miałam podobny problem :), kupiłam dawno temu, ale zapmniałam o ninim, a jest bardzo smaczny i mam już kolejne pomysły 🙂

Odpowiedz
MagPie 4 października 2014 at 08:13

🙂

Odpowiedz
MagPie 4 października 2014 at 08:15

więc koniecznie spróbuj, można zrobić go z dowolnymi orzechami czy suszonymi owocami, wyjątkowy smak daje pdprażenie ich na oleju kokosowym 🙂

Odpowiedz
MagPie 4 października 2014 at 08:16

Jak byłam dzieckiem uwielbiałam ryż z jabłkami, który robiła babcia :), ale ta wersja chyba odpowiada mi bardziej 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226