Jabłko nadziewane Czarnym Ryżem i Quinoa

by
Jabłko nadziewane Czarnym Ryżem i Quinoa
Pyszne, pieczone jabłka nadziewane mieszanką czarnego ryżu (nie mylić z dzikim), komosy ryżowej, rodzynek, orzechów i sezamu. Czarny ryż jest moim odkryciem, w smaku lekko orzechowy, należy do  czołówki najzdrowszych produktów świata. 
Dlaczego warto jeść czarny ryż? Tutaj 🙂

Jabłko nadziewane Czarnym Ryżem i Quinoa

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek czarnego ryżu (namoczonego kilka godzin)
  • 1/2 kubka quinoa (komosa ryżowa)
  • 1/2 kubka rodzynek
  • 1/2 kubka orzechów laskowych (rozdrobnionych)
  • 2 łyżki niełuskanego sezamu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 4-6 jabłek

Wykonanie

1. Ugotuj ryż na parze (około 50 minut) i komosę w wodzie(10-15 minut).
2. Na patelni roztop olej kokosowy, Podpraż przez chwilę rodzynki, orzechy, sezam i przyprawy , a następnie dołóż ryż i komosę. Miesząc (2-3 minuty), doprowadź do połączenia się wszystkich składników. Gotowe.
3. Rozgrzej piekarnik do około 200 st.
4. Jabłka przekrój na połówki. Wydrąż środek (szypułkę i część jabłka).
5. Owoce wypełnij gotowym farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Przykryj folią aluminiową. Piecz jabłka około 45 minut (po 30 minutach zdejmij folię).

Notes

Nadziewane jabłka świetnie smakują polane odrobiną mleka kokosowego.

 

 

10 komentarzy
0

You may also like

10 komentarzy

Kinga Łucja 3 października 2014 - 06:58

pomysłowo i smacznie 🙂

Reply
teenager ;) 3 października 2014 - 07:26

bardzo lubię czarny ryż, ale wieki już go nie kupowałam, a tym bardziej jadłam! chętnie przyrządzę go w podobny sposób, podoba mi się ten pomysł, bo smaki zdecydowanie są zachwycające! 🙂

Reply
Iga 3 października 2014 - 09:53

Cudny talerzyk!

Reply
kikimora 3 października 2014 - 11:27

Uwielbiam czarny ryż, ale wieki nie jadłam. Nie przyszło mi wcześniej do głowy żeby go tak fajnie wykorzystać 🙂

Reply
Magdalena Kuchaja 3 października 2014 - 19:33

świetne jabłko! uwielbiam takie zapiekane jabłka w nietypowy sposób 🙂

Reply
MagPie 4 października 2014 - 08:12

Dziękuję 🙂

Reply
MagPie 4 października 2014 - 08:13

no właśnie miałam podobny problem :), kupiłam dawno temu, ale zapmniałam o ninim, a jest bardzo smaczny i mam już kolejne pomysły 🙂

Reply
MagPie 4 października 2014 - 08:13

🙂

Reply
MagPie 4 października 2014 - 08:15

więc koniecznie spróbuj, można zrobić go z dowolnymi orzechami czy suszonymi owocami, wyjątkowy smak daje pdprażenie ich na oleju kokosowym 🙂

Reply
MagPie 4 października 2014 - 08:16

Jak byłam dzieckiem uwielbiałam ryż z jabłkami, który robiła babcia :), ale ta wersja chyba odpowiada mi bardziej 😀

Reply

Zostaw komentarz