Kasza Jaglana z Musem Rabarbarowym

14 maja 2014

Kasza Jaglana z Musem Rabarbarowym. Kolejne danie z serii „Jaglana z …”. Tym razem z musem rabarbarowym. Zakochałam się w tym daniu :).

 

 Małe, żółte ziarenka kaszy jaglanej to tak naprawdę łuskane ziarna prosa, które uprawiano już w neolicie, czyli 4000 lat temu. Kasza jaglana bywa nazywana „polskim ryżem” i „królową kasz”, ponieważ od wieków dostarcza energii i wartości odżywczych. Kasza jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu. Poza tym w kaszy jaglanej znajduje się wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6).
 

Kasza Jaglana z Musem Rabarbarowym

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 3-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • Mus rabarbarowy:
  • 2 kubki pokrojonego rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 5 suszonych fig
  • /2 szkl. waniliowego mleka z nerkowców
  • 1 i 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru z kwiatów kokosa
  • 2 łyżki pokruszonych migdałów (do posypania)
  • 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie (proporcje 1:2).Wcześniej powinna być dobrze wypłukana.
  2. Przygotowanie musu: miksuj wszystkie składniki w blenderze kilka minut, do uzyskania konsystencji kremu.
  3. Przełóż ugotowaną kaszę do miseczek i przykryj warstwą musu rabarbarowego. Na koniec posyp migdałami.

Dodatkowe informacje

Mleko z nerkowców możesz zastąpić innym, ulubionym mlekiem orzechowym. Należałoby dodać wtedy odrobinę wanilii mielonej lub miąższu z laski wanilii. Danie smakuje również świetnie z płatkami kokosa. 

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

3 komentarze

Patrycja Kurylas 14 maja 2014 at 07:53

bardzo lubię połączenie jaglanki z rabarbarem 🙂
zwariowananastolatkagotuje,blogspot.com

Odpowiedz
Anonimowy 14 maja 2014 at 14:09

czy taką jaglankę jecie na ciepło, czy raczej na zimno? Jak lepiej smakuje?

Odpowiedz
MagPie 14 maja 2014 at 14:17

Obie wersje bardzo lubię :), ale jakbym miała zdecydować, to wybrałabym lekko ciepłą 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226