Kasza Orkiszowa z Amarantusowym Sosem z Pomidorów i Szpinaku

7 czerwca 2017
Kasza orkiszowa z sosem Pomidor & Szpinak_Przepisy wegańskie Niebieski Migdał

Kasza orkiszowa jakoś do tej pory nie pojawiała się w mojej kuchni. Zastanawiam się nawet, czy kiedykolwiek wcześniej wpadła mi w oko podczas zakupów? Nie przypominam sobie, aż przyszedł ten dzień, że weszła mi sama do ręki. Lepiej późno niż wcale 😉

Kasza orkiszowa ma wiele zalet. Zapobiega kamicy żółciowej, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy krwiotwórcze oraz dodaje sił. Jej spożywanie pomaga także m.in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a ponoć nawet kasza orkiszowa… poprawia humor.

Jak napisałam wcześniej to był mój pierwszy raz z kaszą orkiszową, ale wyszło znakomicie. Podana z aromatycznym sosem z pomidorów i szpinaku, zagęszczonym płatkami z amarantusa i mąką z cieciorki, posypana świeżym oregano smakowała doskonale.

Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Dzięki temu korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego.

 

Kasza orkiszowa z Sosem z Pomidorów i Szpinaku

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 200 g kaszy orkiszowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka świeżej pasty curry (opcjonalnie)
  • 1/2 cebuli
  • 2 duże słodkie, dojrzałe pomidory
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżki płatków z amarantusa
  • 1 czubata łyżka mąki z cieciorki
  • 1/2 paczki szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże organo

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
  2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj pastę curry. Podsmażaj przez chwilę. Dodaj pokrojoną drobno cebulę. Duś przez 1-2 minuty.
  3. Dodaj świeże pomidory pokrojone w kostkę. Smaż przez kilka minut. Dodaj cukier i lekko posól (1/2 łyżeczki).
  4. Dodaj pomidory z puszki i płatki z amarantusa. Gotuj kilka minut. W między czasie mąkę orkiszową wymieszaj z 1/4 kubka wody. Dodaj do sosu pomidorowego i dobrze wymieszaj.
  5. Następnie dodaj liście szpinaku i czosnek. Gotuj chwilę, aż liście zwiędną. Dodaj świeże oregano.
  6. Dobraw solą i pieprzem

Dodatkowe informacje

Jeśli zrezygnujesz z pasty curry dodaj odrobinę ostrej papryki.

 

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226