Kawowy Krem Dyniowy

25 listopada 2014
Dyniowych pyszności ciąg dalszy :). Tym razem kremowy mus z dyniowego puree, mleka kokosowego i kawy z nutą pomarańczy, z polewą z kokosowego puddingu z nasion chia. 
Wszystko posypane ziarenkami granatu. Yummy :P.
 

Kawowy Krem Dyniowy

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • KREM DYNIOWY:
  • 2 kubki puree z dyni (ugotowanej na parze)
  • 1/2 kubka płynnego mleka kokosowego
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 10 namoczonych daktyli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
  • szczypta imbiru
  • PUDDING CHIA:
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 1/2 kubka wody źródlanej
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub z agawy czy daktyli)
  • ziarenka z połówki granata (do posypania)

Przygotowanie

1. Zmieszaj wszystkie składniki puddingu i wstaw do lodówki. Od czasu do czasu wymieszaj widelcem. Jeśli będzie zbyt gesty dodaj więcej mieszanki mleka kokosowego i wody lub samego mleka kokosowego.
2. Wszystkie składniki musu dyniowego miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli krem będzie zbyt gęsty można dodać więcej soku z pomarańczy lub wody, w której moczyły się daktyle.
3. Przełóż krem do miseczek, przykryj warstwą puddingu z chia i posyp ziarenkami granata.

Dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Można przechowywać 2-3 dni.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

9 komentarzy

Kamciss 25 listopada 2014 at 16:01

Bajecznie się prezentuje! 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 25 listopada 2014 at 17:42

Miło mi, że Ci się podoba :). Dziękuję!

Odpowiedz
Kinga Łucja 25 listopada 2014 at 20:33

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 25 listopada 2014 at 21:01

nasiona chia są rewelacyjne, świetny deser 🙂

Odpowiedz
Agu 25 listopada 2014 at 21:07

chia i dynia …boskie 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 26 listopada 2014 at 07:05

pumpkin spice latte uwielbiam aczkolwiek nie potrafię sobie wyobrazić smaku musu dyniowego z kawą, także jak najszybciej muszę spróbować 😉 ciekawy pomysł!

Odpowiedz
VEGANation 12 grudnia 2015 at 19:10

Piękne 😉

Odpowiedz
Marta 28 sierpnia 2017 at 21:24

Ja wlasnie robie, ale ten pudding jest wodnisty zamiast gesty.. Czy taki ma byc?

Odpowiedz
magda 30 sierpnia 2017 at 21:21

Raczej nie powinien być wodnisty 🙁

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226