Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

22 listopada 2017
Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi_Przepis_Dobry Ferment

Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

Może zauważyłaś/-eś, że na moich profilach na  INSTAGRAM ,  FB  czy na blogu w ostatnich czasie pojawilo sie sporo zdjęć czy przepisów z fermentowanymi lub, jak wolisz kiszonych warzyw. Sporo ostatnio eksperymentuję :). Fermentuję wszystko co wpadnie mi w ręce, od klasycznych ogórków, poprzez topinambur, żurawinę, śliwki, aż po patisony, cukinię i seler. Mam już na swojej półce już blisko 60 różnych kiszonek. Wariactwo, myślę za każdym razem, gdy spojrzę na to bogactwo probiotyków i witamin schowanych w tych wszystkich słojach, słoiczkach i kamionkach. Odkrywam nowe smaki, takie jak kiszone podgrzybki czy czerwona cebula fermentowana z miso.

Przyczyną tych wszystkich eksperymentów jest po pierwsze moja gotowość do eksperymentów, a po drugie wyzwanie jakim jest przygotowanie 100 przepisów na fermentowane różności, tj.  warzywa, owoce, napoje i inne cuda, które znajdą się w przygotowywanej przeze mnie kolejnej książce, w której znajdziesz znajdziesz wszystko, albo może prawie wszystko 😉 o fermentacji. Jesteś ciekawa /-y mojej pierwszej książki? Zerknij TUTAJ.

Dziś przepis na Kiszoną Czerwoną Cebulę. Jest niezwykle prosty, a efekt zaskakujący. Fermentowana cebula staje się delikatna i niezwykle smaczna. Zyskuje dodatkowe wartości odżywcze, a traci intensywny i ostry smak charakterystyczny dla surowej cebuli.

DOBRY FERMENT: więcej przepisów znajdziesz TUTAJ.

Kiszona Czerwona Cebula

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 4 duże, czerwone cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarnach
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Solanka: 1 łyżka soli rozpuszczona w 1 litrze ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Obierz cebule i pokrój na cienkie półplasterki.
  2. Przełóż do słoika, dodaj zioła, pieprz i zalej chłodną solanką.
  3. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa). Cebulę warto odpowietrzyć raz na kilka dni, otwierając delikatnie słoik.
  4. Po 2 -3 tygodniach słoik powinno się odstawić odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Dodatkowe informacje

Eksperymentuj z innymi ziołami. Może majeranek?

Zostaw komentarz

UA-52384226