Kiszona Marchewka z Czosnkiem

31 października 2017
Kiszona Marchewka z Czosnkiem

Kiszona marchewka z czosnkiem to doskonała podstawa do sałatek lub dodatek do kanapek czy wrapów. Kiszonki warto jeść szczególnie zimą, o czym trąbią wokół lekarze i dietetycy. Podnoszą odporność w okresie, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje. Zawierają mało kalorii, za to całą masę witamin i minerałów. Są bogate w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także regulują przemianę materii.

Kiszoną marchewką podaj skropioną oliwą i posypaną ulubionymi ziołami. Pysznie smakuje z prażonym sezamem czy słonecznikiem. Ja uwielbiam ją jako dodatek do kanapek i wrapów, szczególnie w postaci wstążek, są cieniutkę i delikatne.

 

Kiszona Marchewka z Czosnkiem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 4 spore marchewki
  • 3 do 4 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • ok. 1 litra solanki | 1 litr wody + 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Marchewkę pokrój na wstążki, używając obieraczki do warzyw.
  2. Marchewkę pokrój na wstążki, używając obieraczki do warzyw.
  3. Do wyparzonego wcześniej słoika włóż marchewkę, przekładając ją czosnkiem, listkami i zielem.
  4. Przygotowaną solanką zalej marchewkę.
  5. Przyciśnij z wierzchu talerzykiem obciążonym kamieniem, tak, żeby marchewka była przykryta płynem.
  6. Odstawić w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) na ok. 5-6 dni. Długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia.
  7. Gdy jest już odpowiednio ukiszona, należy zakończyć proces fermentacji. Słoik zakręć i wstawić do lodówki.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226