Kiszone kiełki, czyli dzika fermentacja na domowym parapecie

2 stycznia 2018
Kiszone kiełki przepis kiszonki dzika fermentacja

Kiszenie to nic innego niż kontrolowany proces fermentacji, jedna z najstarszych metod przedłużania żywotności produktów.

Sfermentowane produkty odgrywają niezwykle ważną rolę w różnych społecznościach praktycznie na całym świecie. Miód pitny fermentowano 12 tysięcy lat temu. Naukowcy dysponują też dowodami świadczącymi o tym, że 9 tysięcy lat temu w Skandynawii kiszono ryby. Mleko fermentowano na wiele sposobów w starożytnej Grecji i Rzymie. Garum – słony sos o wyrazistym smaku, uzyskiwany ze sfermentowanych ryb, był podstawowym składnikiem dawnej kuchni śródziemnomorskiej. Chińczycy od tysiącleci przechowują kiszone warzywa. Jedzenie zakonserwowane w ten sposób, zwykle jest bardzo smaczne. W zależności od stopnia fermentacji ma mniej lub bardziej wyrazisty smak, ale zawsze jest bardzo zdrowe.

Kiszone kiełki rzodkiewki to jedna z moich ulubionych kiszonek. Wystarczy wypełnić słoik kiełkami rzodkiewki- moje ulubione, dodać przyprawy, w tym oczywiście czosnek, zalać solanką i poczekać 3-4 dni.

Solanka to nic innego jak wodny roztwór soli. Standardowa proporcja to 1 łyżka soli, najlepiej morskiej, kamiennej lub himalajskiej na 1 litr wody. Zagotuj wodę, dodaj sól, ewentualnie przyprawy, tj. liść laurowy, ziele angielskie czy ziarna pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Warzywa zalewaj chłodna solanką.

 

Zobacz inne przepisy na kiszonki TUTAJ.

 

Kiszone kiełki

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • paczka kiełek rzodkiewki
  • 1 liść laurowy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka ulubionych ziół
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • Solanka podstawowa w proporcji 1 litr wody + 1 łyżka soli

Przygotowanie

1. Kiełki umyj, przełóż do słoika i dodaj pozostałe przyprawy.
2. Zalej solanką, zakręć słoik i odstaw . Przez 2-3 dni przechowuj w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Po tym czasie przestaw w chłodne miejsce.
Czas oczekiwania:
Kiełki są gotowe po 3-4 dniach. Gdy osiągną satysfakcjonujący dla ciebie poziom ukiszenia wstaw do lodówki.

 

Dodatkowe informacje

Przepis na solankę: zagotuj wodę, dodaj sól, mieszaj aż sól się rozpuści i odstaw. Zalej kiełki gdy już jest letnia.

Zostaw komentarz

UA-52384226