Kiszone Zielone Pomidory

26 sierpnia 2017
Kiszone Zielone Pomidory | Niebieski Migdał

Nowe smaki w natarciu, czyli kiszone zielone pomidory. Ostrzegam,  że to nie ostatni przepis wykorzystujący szalony i zaskakujący czasem proces fementacji.

Kiszone pomidory są bardzo popularne na Ukrainie, ale zdecydowanie w wersji czerwonej. Plebiscyt przeprowadzony wśród znajomych wskazuje jednak jako zwycięzce właśnie te zielone, niedojrzałe. Możesz wykorzystać je do przygotowania sałatki lub jako samodzielny smakołyk.

Kiszone zielone pomidory to również pomysł jak wykorzystać ostatnie jesienne pomidory, które nie zdążą już dojrzeć!

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • około 1 kg zielonych pomidorów
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 liść chrzanu
  • 1 główka czosnku, przekrojona w poprzek
  • 2 gałązki kopru
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, grubo mielonego
  • 1 i ½ wody + 1 i ½ łyżki soli

Przygotowanie

  1. Przygotuj 2 litrowy słoik. Na dnie ułóż liście chrzanu, a następnie układaj pomidory, korzeń chrzanu,czosnek, koper i liść laurowy.
  2. W międzyczasie przygotuj solankę. Zagotuj wodę z solą, a następnie dodaj pieprz. Gdy lekko przestygnie, zalej pomidory. Zakręć słoik i odstaw

Dodatkowe informacje

Pomidory nadają się do jedzenia juz po kilku dniach.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226