Kokosowa Zupa Amarantus & Pomarańcza / Orange & Amaranth Porridge (vegan)

8 lutego 2015
Dziś za oknem na zmianę porywisty wiatr, słońce, ciemne chmury i śnieg. Potrzebowałam gorącego, sycącego, a jednocześnie lekkiego śniadania. Oto efekty :).


Składniki (1 porcja):
– 1/2 kubka amarantusa (wypłukany) + 1 kubek wody
– 1/3 kubka mleka kokosowego
– sok z 1/2 pomarańczy
– 1 łyżka miodu
– 1/2 łyżki cynamonu
– 1/4 łyżeczki wanilii w proszku
Dodatki:
– 1/2 kubka ziarenek granatu
– 1 łyżka pestek dyni
– 1/2 pokrojonej pomarańczy

Wykonanie

1. Połącz w rondelku amarantus i wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz grzanie i gotuj 15-20 minut. Część wody powinna odparować.
2. Wyłącz grzanie. Dodaj mleko kokosowe, sok z pomarańczy, miód, cynamon i wanilię. Dobrze wymieszaj. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub mleka kokosowego.
3. Podawaj z granatem, pestkami dyni i pomarańczą.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

8 komentarzy

Magdalena Kuchaja 8 lutego 2015 at 18:01

taka zupa na słodko to idealny pomysł na podwieczorek 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 8 lutego 2015 at 18:55

Rzeczywiście :). Dobry pomysł 🙂

Odpowiedz
Ania S 8 lutego 2015 at 20:02

Wygląda świetnie 🙂 Uwielbiam wszystko co zawiera mleko kokosowe i przepis chętnie wypróbuję na śniadanie 🙂 I bardzo mi się podobają dodatki 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 8 lutego 2015 at 21:44

Dzięki :). Witaj w klubie miłośników mleka kokosowego :). Ja mam teorie, że obojętnie do czego doda się mleko kokosowe, na pewno będzie dobre 😉

Odpowiedz
Daria 9 lutego 2015 at 08:11

nigdy jeszcze nie próbowałam amarantusa w postaci ziaren, dlatego tym bardziej kusi mnie to danie – z mleczkiem kokosowym smakuje pewnie genialnie 🙂 do tego ta prześliczna miseczka <3

Odpowiedz
Emilia 10 lutego 2015 at 19:17

Ciekawy pomysł. Wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedz
Blue Almonds 16 lutego 2015 at 15:03

Warto poeksperymentować 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 16 lutego 2015 at 15:04

Dziękuję :). Miseczka prosto z Bolesławca 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226