Kokosowa Zupa Kukurydziana z Imbirem i Trawą Cytrynową

20 grudnia 2014

 Zupa jest po prostu pyszna :). Nic więcej nie przychodzi mi do głowy :). 
Jeszcze tylko można dodać, że robi się ją bardzo szybko :).


Kokosowa Zupa Kukurydziana

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 do 2 cm. świeżego imbiru
  • 1 średnia cebula (ja użyłam szalotki)
  • 1 patyczek świeżej trawy cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 300 g kukurydzy (1 puszka)
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • garść poszatkowanych listków kolendry

Przygotowanie

  1. Rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i imbir. Podsmaż, aż staną się miękkie.
  2. Dodaj trawę cytrynową i mleko kokosowe. Odłóż 2 łyżki kukurydzy, a resztę dodaj do gotującej się zupy. Dolej wody (1 i 1/2 kubka) i gotuj prze 15 minut.
  3. W międzyczasie posiekaj orzechy nerkowca i kolendrę. Połącz z pozostałą kukurydzą. Powstała mieszanka będzie wykorzystana jako dodatek do zupy.
  4. Sprawdź, czy zupa nie jest zbyt gęsta, jeśli tak, to dodaj więcej wody. Dopraw sosem sojowym i chilli.
  5. Zmiksuj zupę na krem (wcześniej wyciągnij trawę cytrynową). Podawaj gorącą, z dodatkiem mieszanki orzechowo-kolendrowej i może z dodatkową porcją mleka kokosowego.

Dodatkowe informacje

A jeśli ktoś ma ochotę na wersję "raw" zupy kukurydzianej,  to zapraszam tutaj.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226