Idealne Batoniki Kokosowe

27 października 2014

Proste w wykonaniu, zdrowe i przepyszne słodkości. Tak proste, że najwięcej czasu zajęło mi zawijanie je w papierki. Niestety świstak był zajęty ;).


Kokosowe Batoniki

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 3/4 kubka wiórków kokosowych
  • 2 kubki orzechów nerkowca (nie solonych i nie prażonych)
  • 1 kubek daktyli
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (ja używam cejlońskiego, jest najlepszy)

Przygotowanie

  1. Podpraż na suchej patelni wiórki kokosowe (2-3 minuty), tak żeby zaczęły pachnieć, a nie palić się.
  2. Do blendera wrzuć nerkowce i wiórki (lekko ostudzone). Zmiel na drobno. Dodaj daktyle (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i cynamon. Miksuj pulsacyjnie, aby masa orzechowa połączyła się daktylami, na końcu wlej roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy.
  3. Gotową masę przełóż do prostokątnej formy sylikonowej (moja była 20×20 cm, ale może być troszkę większa). 
  4. Masę mocno ugnieć i wyrównaj. Formę umieść w zamrażarce. Po 20-30 minut wyciągnij z powrotem i pokrój masę ostrym nożem na prostokąty. Gotowe!

 

Dodatkowe informacje

Batoniki najlepiej przechowywać w zamrażarce. Wyjęte z niej są od razu gotowe do jedzenia.


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

18 komentarzy

Łukasz 27 października 2014 at 15:19

Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to muszą być pyszne! 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 27 października 2014 at 17:26

fantastyczne! najlepsze z najlepszych batonów to te z bakali 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 27 października 2014 at 18:11

zgadzam się w 100% 😉

Odpowiedz
kikimora 27 października 2014 at 19:37

Cudeńka *.* Najbardziej lubię właśnie takie słodkości! Jedyna ich wada jest taka, że nie można się powstrzymać przed ciągłym podjadaniem…

Odpowiedz
Chocolate Stop Tempting 27 października 2014 at 20:13

Ślicznie wyglądają, jak są tak zapakowane! 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 27 października 2014 at 22:27

Zdecydowanie tak smakują 🙂 Nie przetrwały nawet 1 nocy 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 27 października 2014 at 22:27

Święta prawda 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 27 października 2014 at 22:28

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
whiness 27 października 2014 at 23:40

Wspaniałe batoniki, a i ta zastawa bardzo mi się podoba! 🙂

Odpowiedz
Mika z FoodCookLove 27 października 2014 at 23:49

Jestem zachwycona tymi batonami! Zarówno zdjęciami, jak i przepisem. Dziękuję za inspiracje 🙂

Odpowiedz
Kasia Rzepka 28 października 2014 at 01:04

pysznosci:)

Odpowiedz
Blue Almonds 28 października 2014 at 22:43

To ja dziękuję 🙂 Bardzo mi miło 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 28 października 2014 at 22:44

Dziękuję, miło mi 🙂 Cieszę się, że się podoba 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 28 października 2014 at 22:45

Ja też się zgadzam 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 28 października 2014 at 22:49

🙂

Odpowiedz
Justyna, Green Cookies 31 października 2014 at 12:56

A można bez cynamonu?

Odpowiedz
Blue Almonds 31 października 2014 at 13:09

Myślę, że tak 🙂

Odpowiedz
vea love green 3 listopada 2014 at 09:45

ZJADŁABYM!!! <3

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226