Kokosowy Tofurnik z Truskawkami

13 czerwca 2016

W robieniu tofurników robię dopiero pierwsze kroki :), ale ten jest naprawdę świetny.
Delikatny, wilgotny i przepyszny!!! I co ważne, robi się go ekspresowo!

 

Kokosowy Tofurnik z Truskawkami

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 400 g tofu (np. tofu naturalne Polsoja)
  • 2 kubki mleka sojowego waniliowego
  • 4 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 100 g wiórek kokosowych
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • budyń waniliowy bez cukru (w proszku)
  • ok 30-40 dkg truskawek (umyte i odszypułkowane)
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190-200 st.C.
  2. Wlej mleko roślinne i wiórki kokosowe do blendera. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby się lekko namoczyły. Następnie blenduj do uzyskania w miarę kremowej konsystencji.
  3. Dodaj cukier, tofu, budyń  i aromat rumowy. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  4. Przelej masę do formy (u mnie 20×20 cm.). Wsadź truskawki do masy (miejscem po szypułce do góry). Piecz około 50 minut.
  5. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem i odczekaj, aż wystygnie (krok dość ważny, bo w innym wypadku tofurnik może się rozwalić, chociaż nadal jest pyszny 😀 ).

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

20 komentarzy

Natalia Pałac 13 czerwca 2016 at 15:44

Samo zdjęcie prezentuje tofurnik jako coś pysznego, a do tego jego składniki … Musiał smakować wspaniale 😀

Odpowiedz
kociolek-pysznosci 13 czerwca 2016 at 15:53

Świetne ciacho.

Odpowiedz
Martyna 13 czerwca 2016 at 17:19

Chcę kawałek <3

Odpowiedz
Anonimowy 14 czerwca 2016 at 13:10

Tofurnik cudowny. Mozesz.podac wymiary blaszki?

Odpowiedz
Maria 14 czerwca 2016 at 13:19

Swietny przepis. Tofurnik wyglada mega apetycznie. Mozesz podac wymiary blaszki i pojemnosc kubka do mleka:-)?

Odpowiedz
Blue Almonds 14 czerwca 2016 at 16:42

Dziękuję :). U mnie forma do pieczenia ma 20 x 20 cm.

Odpowiedz
Blue Almonds 14 czerwca 2016 at 16:44

Cieszę się, że Ci się spodobał :). Forma ma 20×20 cm.

Odpowiedz
DuchBuhh 14 czerwca 2016 at 16:44

Nie wierzę, wygląda jak mojej mamy *^* Na pewno jej pokażę i spróbujemy wersji vege 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 14 czerwca 2016 at 16:48

Dziękuję! :). Mam nadzieję, że wam będzie smakować :), ja się w nim zakochałam 😉

Odpowiedz
Blue Almonds 14 czerwca 2016 at 16:49

Oj tak! Smakował bardzo 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 14 czerwca 2016 at 16:50

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 14 czerwca 2016 at 16:50

Zapraszam 🙂

Odpowiedz
Maria 14 czerwca 2016 at 16:59

A kubeczek jaka ma pojemnosc:-)?

Odpowiedz
Blue Almonds 14 czerwca 2016 at 18:12

Oj, przepraszam, poleciałam mierzyć formę i zapomniałam o kubku :). Kubek ma 250 ml.

Odpowiedz
Ralph Kowalczyk 18 czerwca 2016 at 20:55

Tofu-jaka konsystencja, twardy, miękki czy bardzo miękki? Dziękuje

Odpowiedz
Gotujący_VegePiotrek 18 czerwca 2016 at 20:59

Cudowny <3

Odpowiedz
Blue Almonds 19 czerwca 2016 at 10:24

Ja używam tofu naturalne, ma konsystencję twarogu, więc chyba twardo -miękkie 🙂 (ja użyłam tego http://delikatesyazjatyckie.pl/tofu-swieze-400g-p-1271.html).

Odpowiedz
Blue Almonds 19 czerwca 2016 at 10:25

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
VEGANation 19 czerwca 2016 at 12:58

Piękny i bardzo kusi!

Odpowiedz
Blue Almonds 20 czerwca 2016 at 16:46

🙂

Odpowiedz

Odpowiedz na „MartynaAnuluj odpowiedź

UA-52384226