Koktajl Czekoladowy na Mleku Kokosowym

27 marca 2014
Koktajl Czekoladowy na Mleku Kokosowym

Są takie dni, że masz wielką ochotę na coś słodkiego i czekoladowego, nie rezygnując jednocześnie ze zdrowego stylu żywienia. Oto propozycja na taki właśnie moment czyli pełny zdrowia i smaku „Zielony” koktajl inaczej :). Czekoladowy na Mleku Kokosowym

Ziarna kakaowca w swojej naturalnej postaci są bogactwem antyoksydacyjnych składników, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Należy jednak pamiętać, że gotowanie – jak i proces przetwarzania – niszczą wartościowe składniki!!! Z kolei dodatek mleka krowiego, hamuje wchłanianie polifenoli (które mają m.in. właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe).
 
Ziarna kakaowca zawierają również teobrominę, która rozszerza naczynia krwionośne i jest stosowana w leczeniu obrzęków i reguluje nadciśnienie. Jest również środkiem moczopędnym oraz pobudzającym serce, ponieważ poprawia przepływ tlenu. To z kolei stymuluje funkcje poznawcze i poprawia pamięć. Teobromina wpływa również na rozluźnienie mięśni gładkich. Dlatego też po treningu, wskazane jest przyjmowanie kakao. Najlepsze efekty dają surowe ziarna kakaowca bądź surowe kakao. 

 

Koktajl Czekoladowy na Mleku Kokosowym

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek mleka orzechowego (najlepiej laskowego lub migdałowego)
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki surowego kakao
  • 1 łyżka owoców goji
  • 1 łyżka kruszonych surowych, ziaren kakao

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki, za wyjątkiem ziaren kakaowca wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
2. Wlej do szklanki i posyp kruszonym ziarnem kakaowca – efekt stracciatella 🙂  
3. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody źródlanej lub filtrowanej.



 

Zostaw komentarz

UA-52384226