Legumina z Tapioki z Prażonymi Jabłkami (vegan)

6 maja 2014
Pyszny, wegański deser z tapioki na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami w cynamonie, imbirze i kardamonie.

Składniki (4-6 porcji):
Legumina
– 1 szkl. tapioki dużej
– 1 szkl. mleka kokosowego
– 1 łyżka cukru palmowego
– 2 szkl. wody

Jabłkowa warstwa
– 4 jabłka (średniej wielkości)
– 2 łyżki cukru z kwiatów kokosa
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki imbiru
– 1/3 łyżeczki kardamonu

– czysty syrop klonowy (kilka kropli na każdą porcję)
– ziarna konopi do posypania (łuskane)

Wykonanie:
1. Tapiokę po namoczeniu (min. 2 godziny), gotuj w wodzie z mlekiem kokosowym, ciągle mieszając. Pod koniec dodaj cukier palmowy. W razie konieczności, gdy będzie zbyt gęsta dolej wody lub mleka.
2. W między czasie do garnuszka wlej odrobinę wody 1-2 łyżki), wrzuć pokrojone jabłka, przyprawy (cynamon, kardamon, imbir) i cukier kokosowy. Praż jabłka ok. 2 minut.
3. Leguminę przełóż do miseczek, przykryj warstwą jabłek, posyp ziarnami konopi i polej odrobiną czystego syropu klonowego.
 
   Cukier palmowy i kokosowy można zastąpić brązowym, nierafinowanym cukrem trzcinowym.

Legumina jest pyszna zarówno lekko ciepła, jak i na zimno.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Alexa 6 maja 2014 at 16:25

Gdzie można dostać tapiokę? Zainteresował mnie ten deser. Chciałabym go spróbować.

Odpowiedz
MagPie 6 maja 2014 at 18:57

Ja kupuję tapiokę w delikatesach azjatyckich albo w zdrowej żywności 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226