Leśny Mix z Quinoa, czyli maliny, jeżyny, jagody, porzeczki

24 lutego 2015
Leśny Mix z Quinoa

W oczekiwaniu na lato warto nie zapomnieć o takich królowych roślin, jak jeżyny, maliny i porzeczki :). Dziś w duecie z księżniczką kasz czyli komosą ryżową :), pełną pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i soli mineralnych. Leśny Mix z Quinoa, czyli maliny, jeżyny, jagody, porzeczki




Leśny Mix z Quinoa

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • Warstwa owocowa:
  • 1 i 1/2 kubka mrożonych owoców leśnych (maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki itp.)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej) wymieszana z 1 łyżką wody
  • Warstwa z komosy (quinoa):
  • 1/2 kubek komosy + 1 kubek wody
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku (lub ekstraktu z wanilii)
  • szczypta soli
  • Wodę można zastąpić mieszanką wody i mleka migdałowego w proporcji 1:1.
  • Do udekorowania (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Ugotuj komosę w lekko osolonej wodzie (przepis na dole postu). Pod koniec gotowania dodaj wanilię w proszku.
  2. Mrożone owoce leśne z syropem klonowym umieść w garnuszku i przykryj. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3-5 minut. Pod koniec dodaj skrobię ziemniaczaną, zamieszaj i zdejmij z ognia.
  3. Umieść ugotowaną komosę w miseczkach, przykryj warstwą owoców posyp migdałami (mogą być prażone).

Dodatkowe informacje

Gotowanie komosy ryżowej: 1. Quinoę wsyp na gęste sitko i dokładnie wypłucz pod zimną, bieżącą wodą, intensywnie mieszając przez parę minut, aby pozbyć się z jej powierzchni gorzkich saponin. 2. Wypłukane ziarna zalej wodą (proporcja wody do komosy 1:1) i dodaj odrobinę soli. 3. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz grzanie, przykryj garnek i gotuj jeszcze 15 minut. 4. Po kwadransie wyłącz grzanie i delikatnie wymieszaj. Przykryj garnek ponownie i odstaw tak na dodatkowe 5 minut. Teraz quinoa jest gotowa do jedzenia.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

12 komentarzy

Biała Filiżanka 24 lutego 2015 at 10:17

Oj już nie mogę doczekać się wiosny , nie mówiąc o lecie 🙂 Dobrze, że mamy mrożone owoce i możemy teraz zrobić coś tak pysznego jak Twoja propozycja !

Odpowiedz
Daria 24 lutego 2015 at 15:33

mi akurat niewiele malin w zamrażalce zostało i najchętniej wykorzystałabym je właśnie w tak pyszny sposób 🙂

Odpowiedz
kikimora 24 lutego 2015 at 15:42

Komosa może i jest księżniczką, ale dla mnie niekwestionowaną królową jest jaglana :3
Fajna, estetyczna propozycja :3

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 24 lutego 2015 at 18:17

pysznie i jak cudnie podane!

Odpowiedz
Łukasz Majchrowski 25 lutego 2015 at 20:31

Cudo! Quinoa tutaj wygląda niczym piasek z nadmorskich plaż, piękne! 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 25 lutego 2015 at 21:06

Dzięki :)! Świetne skojarzenie, od teraz patrząc na quinoę będę zawsze widzieć nadmorskie plaże :).

Odpowiedz
Blue Almonds 25 lutego 2015 at 21:07

Miło mi bardzo :)!

Odpowiedz
Blue Almonds 25 lutego 2015 at 21:07

O tak, jaglana ma mocną pozycję w Królestwie Roślin 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 25 lutego 2015 at 21:08

Polecam, bo warto 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 25 lutego 2015 at 21:09

Koniecznie spróbuj i daj znać jak wyszło :). Pozdrowienia!

Odpowiedz
vea love green 13 marca 2015 at 08:43

mega! <3

Odpowiedz
vea love green 13 marca 2015 at 08:43

mega! <3

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226