Mleko roślinne orzechowe – jak zrobić samemu?

7 marca 2014

Podstawowy przepis na mleko roślinne, orzechowe własnej roboty, zwykłe lub na słodko (mleko migdałowe, mleko z orzechów laskowych albo mleko owsiane …).

 

Mleko roślinne orzechowe

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 szklanka (ok. 150 g) namoczonych orzechów *
  • 4 szklanki wody (ok 900 ml)
  • 2-3 daktyle
  • 2 łyżki nektaru z agawy lub miodu albo trochę stewii
  • 1/2 wypestkowanej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sól morska lub himalajska (ewentualnie) - szczypta

Przygotowanie

Mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.

Słodkie mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.
2. Przepłucz blender i ponownie wlej do niego mleko. Dodaj daktyle, wanilię, sól i ponownie zmiksuj.

Mleko orzechowe można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed użyciem zawsze wstrząśnij.

 

 Czas namaczania zależy od rodzaju orzechów. Możesz również użyć ziaren lub mieszanki orzechów i ziaren. Sprawdź czas:

Dodatkowe informacje

Możesz również przygotować  bez-nabiałową śmietankę, stosując orzechy w proporcji 2:1. Pozostałość miąższu z orzechów możesz wykorzystać do surowych deserów, granoli oraz ciast i ciasteczek albo po wysuszeniu, zmielić na mąkę. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.

2 komentarze

Anonimowy 14 czerwca 2014 at 14:10

FASCYNUJĄCE!

Odpowiedz
MagPie 14 czerwca 2014 at 22:47

Dziękuję 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226