Portobello z Serkiem z Nerkowców i Zielonym Pesto

17 marca 2014
Wykwintne i nietuzinkowe danie w odsłonie „surowej”. Pieczarki portobello z serem z nerkowców i pesto ze szpinaku i orzechów włoskich.

Portobello z Serkiem z Nerkowców i Zielonym Pesto

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 250 g grzybów portobello
  • Marynata do grzybów:
  • 1 łyżka ulubionego oleju tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu tamari (sojowy)
  • -szczypta soli morskiej lub himalajskiej różowej
  • Ser z orzechów
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (lub piniowych)
  • 30 ml wody (2 łyżki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • odrobina soli morskiej lub himalajskiej różowej
  • Pesto ze szpinaku i orzechów włoskich:
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/8 szklanki oliwy j.w. (2 łyżki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej różowej
  • Dodatki:
  • Pasta z chili (sambal oelek), pietruszka, orzechy włoskie.

Przygotowanie

Wykonanie:
1. Oczyść grzyby, nie dopuszczając do ich mocnego namoczenia. Usuń nóżki grzybów.
2. Połącz wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią delikatnie grzyby i odstaw na 15-30 minut.
3. Przygotuj ser, miksując wszystkie jego składniki w blenderze na gładko. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody, ale pamiętając, że ser musi być gęsty.
4. Przygotuj pesto. Zmiksuj szpinak, oliwę, czosnek, sok z cytryny i sól w blenderze. Na końcu dołóż orzechy. Powinno być tak zmiksowane, aby orzechy były wyczuwalne.

Podawanie
Napełnij kapelusze serem z orzechów, a następnie pesto. Umieść grzyby w suszarce do warzyw, dehydratorze lub uchylonym piekarniku (podgrzewaj w temperaturze 43 st.C) przez 2-3 godziny lub zjadaj od razu (moja ulubiona wersja).

Wskazówka
Wygodniej przygotować tę potrawę w podwójnej porcji. Większą objętość lepiej miksuje się w blenderze.

Dodatkowe informacje

Grzyby portobello mają wysoką zawartość potasu (więcej niż banany), który jest ważnym składnikiem mineralnym i elektrolitem, który reguluje ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca. Ponadto zmniejsza ryzyko wylewów i chorób serca. Często nazywany jest "pierwiastkiem życia".Pomaga też pozbywać się zbędnych produktów przemiany materii.

Nadziewane portobello (RAW)

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226