Pełen Żelaza Czekoladowy Pudding Chia

28 stycznia 2015
Główną rolę w tym deserze odgrywa surowe kakao, które słynie ze swoich wyjątkowych właściwości. Jest bardzo dobrym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Wpływa świetnie na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i zmęczenie, m.in. dzięki wysokiej zawartości flawonoidów (antyoksydantów). 
Ponadto kakao poprawia krążenie, co czyni je doskonałym afrodyzjakiem ;).


Czekoladowy Pudding Chia

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1/4 kubka nasion chia + 1/2 kubka wody
  • 1 i 1/2 kubka mleka ryżowego waniliowego
  • 1/2 płynnego mleka kokosowego
  • 6 do 8 daktyli
  • 1/8 kubka zmielonego siemienia lnianego
  • 5 łyżek surowego kakao (lub 6, jeśli wolisz intensywniejszy smak czekoladowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżki pokruszonych migdałów (do posypania)

Przygotowanie

  1. Namocz nasiona chia w wodzie (co najmniej 1/2 godziny)
  2. Pozostałe składniki miksuj w blenderze.
  3. Na końcu dodaj „zżelowane” nasiona chia. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie można już zajadać ten pyszny i zdrowy deser. Nie zapomnij o posypaniu każdej porcji migdałami :).

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

13 komentarzy

Ania S 28 stycznia 2015 at 10:13

Wygląda przepysznie i bardzo czekoladowo, a złożony z tylu zdrowych składników 🙂 Uwielbiam dodatek mleka kokosowego w takich deserach 😉

Odpowiedz
Unknown 28 stycznia 2015 at 11:23

o, już wiem co dziś zjemy na podwieczorek!

Odpowiedz
Karmel-itka. 28 stycznia 2015 at 17:47

ostatnimi czasy nasiona chia stały się niebywale popularne. Nic dziwnego, mają w sobie mnóstwo dobra. A w postaci takiego puddingu to prawdziwe szaleństwo!

Odpowiedz
Daria 28 stycznia 2015 at 18:10

puddingi to ja lubię, a już szczególnie te czekoladowe <3

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 28 stycznia 2015 at 22:01

cóż za pyszny deser!

Odpowiedz
Magda Smuga 29 stycznia 2015 at 21:06

już się chłodzi 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 07:56

Dziękuję Ania :), rzeczywiście jedząc taki deser nie ma wyrzutów sumienia ;), a smak jest wybitnie czekoladowy 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 07:57

Też je bardzo lubię! 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 07:58

Mam nadzieję, że podwieczorek się udał 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 08:08

🙂 zazdroszczę! 🙂

Odpowiedz
Chocolate Stop Tempting 2 lutego 2015 at 20:40

Wyglada cudownie! Zapisuje przepis! Dziekuje :))

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 20:56

Proszę bardzo :). Polecam się na przyszłość 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 20:56

To tak jak ja 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226