Pieczony Tofurnik z Czarnymi Porzeczkami, Malinami i Borówkami

by magda

Pieczony Tofurnik z Czarnymi Porzeczkami, Malinami i Borówkami

To jedno z moich ulubionych wegańskich ciast. Tym razem wersja waniliowa z lekko kwaskowatą czarna porzeczką oraz słodką maliną i borówką. Dla mnie bomba!  Kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym aromatem owoców.
Jeśli masz ochotę na aksamitną wersje dodaj mleko kokosowe. A może wersja migdałowa? Wystarczy dodać kilka kropel aromatu. Pamiętaj, że tofu samo w sobie nie ma żadnego smaku. Warto więc eksperymentować z różnymi aromatami.
Masa na tofurnik musi być idealnie gładka. Dopilnuj więc, żeby nie zostały żadne grudki. Ja używam blendera kielichowego wysokoobrotowego. Jeśli Twoja kuchnia nie jest wyposażona w takiego cudo, poświęć 2-3 minuty dłużej na proces miksowania. Nie przejmuj się płynną konsystencją masy przed pieczeniem. To normalne, ciasto na pewno stężeje.
Zerknij na przepis Kokosowy Tofurnik z Truskawkami lub Toffurnik z Różano-Rabarbarową Konfiturą.

Tofurnik z Czarnymi Porzeczkami, Malinami i Borówkami

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • 400 g naturalnego tofu
  • 1 i 1/2 mleka roślinnego waniliowego
  • 2-3 łyżki wody różanej
  • sok z połówki cytryny
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/2 do 2/3 kubka cukru
  • 4 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej, migdałowej lub kokosowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • miąższ z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub 2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150-200 g odszypułkowanych czarnych porzeczek
  • pudełeczko malin i borówek (125 g), lub więcej 🙂

Wykonanie

  1. Zmiksuj tofu z mlekiem (ja używam blendera kielichowego). Następnie dodawaj pozostałe składniki, nadal miksując.
  2. Przelej masę do formy sylikonowej lub formy tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Owoce rozłóż na cieście i lekko dociśnij. Możesz dowolnie zmieniać proporcje owoców. Im więcej porzeczek, tym ciasto będzie kwaśniejsze.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Wstaw ciasto i piecz około 50-55 minut. Powinien się odrobinę zrumienić.
  5. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjmij go na blat i studź przez przynajmniej  3 – 4 godziny.

Notes

Tofurnik możesz oprószyć cukrem pudrem i/lub wiórkami kokosowymi. Pysznym rozwiązaniem jest też polanie syropem klonowym.

0 komentarz
2

You may also like

Zostaw komentarz