Pikantne Trufle Czekoladowe (raw vegan)

30 marca 2014

Mała rzecz, a cieszy. Mały, pikantny smakołyk do kawy z przyjacielem. Orzechy włoskie w idealnym połączeniu z surowym kakao i pieprzem cayenne.

Produkty

  • 1 szkl. orzechów włoskich (najlepiej namoczonych i wysuszonych)
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 łyżki surowego kakao (lub karobu)
  • 2 łyżki kruszonego ziarna kakaowca
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • - 1-2 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Zmiel orzechy.
  2. Dodaj rodzynki i daktyle. Ponownie zmiksuj, aby składniki dobrze się połączyły.
  3. Dodaj kakao (karob), cynamon, wanilię, pieprz cayenne oraz sól i ponownie zmiksuj, aż masa zrobi się klejąca i krucha. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt sucha. Przenieś do dużej miski.
  4. Formuj kuleczki. Przechowuj w lodówce przez tydzień lub dłużej w zamrażarce.

Dodatkowe informacje

Pieprz można zastąpić ostrą papryczką lub łagodnym chili. Jeśli nie masz ziaren kakaowca, po prostu z nich zrezygnuj.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226