Sałatka Czarny Ryż & Awokado

26 stycznia 2015
Sałatka Czarny Ryż i awokado przepisy wegańskie
Czarny ryż należny do czołówki najzdrowszych produktów świata. Zaledwie jego jedna łyżka zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, zwanych antocyjanami niż taka sama ilość borówek amerykańskich czy jagód. Ma też więcej błonnika i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukrów. Ponadto ma wysoką zawartość żelaza, magnezu, cynku i witamin z grupy B. Mogę jeszcze tylko dodać od siebie, że jest przepyszny :).
 

Sałatka Czarny Ryż & Awokado

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 i 1/2 kubka czarnego ryżu (ja użyłam tajskiego)
  • 1 słodka papryka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 kubka orzechów nerkowca (lekko podprażonych)
  • 1 mały pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek kolendry
  • Dressing
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki (chili)
  • sól

Przygotowanie

1. Ugotuj ryż na parze (50 minut), pamiętając, że należy wcześniej moczyć ziarna co najmniej 5 godzin.
2. Paprykę i awokado pokrój w średniej wielkości kostkę, a szczypiorek i kolendrę posiekaj. Połącz z ryżem i orzechami.
3. Przygotuj sos do sałatki, a następnie polej danie i dobrze wymieszaj.
Smacznego!

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

4 komentarze

vea love green 26 stycznia 2015 at 15:00

pyszności! zjadłabym 😀

Odpowiedz
kikimora 26 stycznia 2015 at 18:51

Czarny ryż jest przepyszny, ale drogie to cholerstwo… Dlatego jem go od święta. Chętnie przypomniałabym sobie jego smak w takiej sałatce 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2015 at 08:07

Masz rację, jest rzeczywiście dość drogi, ale myślę , że od czasu do czasu można z niego sobie coś wyczarować :). Zakochałam się w tym ryżu w Tajlandji. W jednej z zapomnianych (przez turystów) wiosek, na porannym targu kupowałam taki ryż. Idealnie ugotowany, posypany prażonymi wiórkami kokosowymi i zapakowany w liść palmowy. Bajka 🙂

Odpowiedz
Kasia 18 lutego 2015 at 12:33

Fakt pyszny ryż. Danie prezentuje się pięknie na tym talerzu 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226