Sałatka z Pieczonej Dyni Piżmowej z Komosą Ryżową

by

Zakochałam się w tym daniu <3. Stosunek zaangażowanego czasu i prostoty wykonania w odniesieniu do smaku jest zachwycający. Pieczona dynia z kremowym awokado wylegująca się na poduszce z komosy ryżowej. Yummy!

Sałatka z Pieczonej Dyni Piżmowej

Drukuj
Porcja dla: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek komosy ryżowej (kolorowej) inaczej quinoa
  • 1/2 dużej dyni piżmowej lub 1 cała (obrana i pokrojona w grubą kostkę)
  • 1 dojrzałe awokado (j.w.)
  • 1 do 2 łyżek oleju kokosowego
  • sok z cytryny i/lub sos sojowy, do smaku
  • świeżo mielony pieprz i sól, do smaku

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200-220 st.C.
  2. Wymieszaj dynie z roztopionym olejem kokosowym, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-30 minut. Od czasu do czasu poprzewracaj kawałki dyni.
  3. W międzyczasie ugotuj komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Wyłóż komosę na talerze, przykryj pieczoną dynią i awokado. Przypraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Skrop cytryną lub/ i sosem sojowym (jeśli wykorzystasz sos sojowy nie ma potrzeby solić potrawy).
6 komentarzy
0

You may also like

6 komentarzy

Magdalena Kuchaja 7 listopada 2015 - 10:16

wygląda genialnie!

Reply
Weronika B. 7 listopada 2015 - 16:04

Ale świetny pomysł: dynia i awokado – nigdy razem ich nie próbowałam! 🙂 Genialne, proste i pięknie wygląda..

Reply
Blue Almonds 7 listopada 2015 - 22:53

Dziękuję Weronika 🙂

Reply
Blue Almonds 7 listopada 2015 - 22:53

Dzięki Magda 🙂

Reply
Ewelina Tabaczar 20 listopada 2015 - 17:38

Pycha, pycha! Na pewno zrobię 🙂

Reply
Ewelina Tabaczar 20 listopada 2015 - 17:40

Wrzuć banerek do akcji "Zdrowe śniadanie w jesiennym klimacie" do wpisu 🙂

Reply

Zostaw komentarz