Sałatka z Pieczonych Buraków z Cynamonowym Vinegrette i Prażonym Sezamem

22 grudnia 2016

Buraki darzę wielką miłością, a buraki pieczone miłością i uwielbieniem :). Dziwię się nawet, że tak mało jest przepisów z burakami na moim blogu. Wstydzę się tego bardzo i mam nadzieję, że buraki nie mają mi tego za złe. Obiecuję, że będzie więcej. Zaczynam od sałatki bardzo aromatycznej, która wpisuje się w nastroje świąteczne. Jest bardzo sezamowo i lekko cynamonowo.

 

Sałatka z Pieczonych Buraków z Cynamonowym Vinegrette i Prażonym Sezamem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-3 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • duże podłużne buraki
  • 2 łyżki sezamu nie(spore)
  • pęczek natki pietruszki
  • Sos Vinegrette
  • 4 łyżki oleju z dyni lub z winogron
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wyczyść dokładnie buraki, zawiń w folie aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez około 55 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  2. W między czasie przygotuj sos vinegrette. Wszystkie składniki umieść w małym słoiczku, zakręć dokładnie i wstrząśnij tak, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  3. Buraki obierz i pokrój w poprzek na plastry, a następnie pod ukosem w paseczki. Przełóż do miseczki. POlej przygotowanym sosem.
  4. Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni. Następnie posyp sałatkę i wszystko delikatnie zamieszaj.
  5. Odstaw do „przegryzienia”. Podawaj ze świeżo poszatkowaną zieloną pietruszką.

Dodatkowe informacje

Pietruszkę możesz zastąpić kolendrą lub świeżym lubczykiem.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

4 komentarze

Kinga 23 grudnia 2016 at 08:28

Wygląda bardzo smacznie! 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 23 grudnia 2016 at 21:47

Dziękuję 🙂 Jest bardzo smaczne!

Odpowiedz
Ania S 23 grudnia 2016 at 22:43

Smakowite połączenie 🙂 Buraki zazwyczaj jem same, bez dodatków, ale może kiedyś poeksperymentuję 😀

Odpowiedz
50 Mniej 23 stycznia 2017 at 11:35

Mniam!

Zapraszam do mnie http://cel50mniej.blogspot.com/

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226