Lekka i Orzeźwiająca Sałatka ze Szklistym Makaronem

20 lipca 2017

Bardzo lekka i delikatna sałatka. Sos vinegrette z limonką i świeżym imbirem oraz prażone orzechy ziemne nadają jej azjatycki charakter. Jeśli lubisz wietnamskie „spring rolls”, czyli świeże warzywa w papierze ryżowym, pokochasz też sałatkę. Jeśli zależy ci na czym bardziej sycącym podaj sałatkę z pokrojonym w plasterki dojrzałym awokado.

Sałatka ze Szklistym Makaronem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 100 makaronu szklistego (z fasoli, grochu)
  • 1 papryka
  • 1 ogórek
  • 1 rzodkiew
  • 2 marchewki
  • ½ kubka poszatkowanej cieniutko czerwonej kapusty, opcjonalnie
  • ½ kubka pokruszonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • ½ kubka pokrojonej, świeżej kolendry
  • | SKŁADNIKI SOSU:
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka drobno pokrojonego , świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju z awokado lub winogron
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • ½ łyżeczki pasty chili

Przygotowanie

  1. Wymieszaj w słoiczku wszystkie składniki sosu. Odstaw.
  2. Makaron zalej wrzącą wodą i odstaw pod przykryciem na 5-10 minut lub postępuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. W między czasie przygotuj warzywa. Paprykę, marchew, ogórek i kapustę pokrój na cienkie paseczki. Im drobniejsze będą tym sałatka wyjdzie bardziej delikatna.
  4. Poszatkuj zioła i pokrusz orzeszki ziemne.
  5. Do pokrojonych warzyw dodaj schłodzony makaron, sos, sezam i kolendrę. Przed podaniem posyp sałatkę pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226