„Sernik” Waniliowo – Różany (raw vegan)

16 kwietnia 2014
Kremowy, delikatny i zdrowy „sernik” z nerkowców, o zniewalającym połączeniu róży i wanilii.
Bez cukru, bez nabiału i bez glutenu.

Składniki:
Spód
1 szkl. migdałów
– 1 szkl. daktyli
– 1/3 szkl. wiórków kokosowych
– 2-3 łyżki wody różanej
Krem 
– 200 g nerkowców, wcześniej namoczonych (2-4 godziny)
– 3/4 szkl. płynnego mleka kokosowego
– 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
– 2 łyżki wody różanej
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie ciasta:
1. Migdały zmiel na mączkę
2. Dodaj daktyle, wiórki i wodę różaną. Miksuj, aż składniki się połączą.
3. Równo rozłóż ciasto w tortownicy lub formie na tartę (ok. 20 cm)
4. Wstaw do lodówki

Wykonanie kremu:
1. Orzechy, mleko, syrop klonowy, wodę różaną i wanilię zmiksuj na gładko w mocnym blenderze.
2. Wylej nadzienie na ciasto
3. Rozprowadź równomiernie i udekoruj owocami goji, kruszonymi ziarnami kakao lub tym co lubisz 🙂
4. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny (pierwsza godzina może być w zamrażarce).

Przechowuj w lodówce.

Jest tak pyszny, że każdy zapragnie zmienić dietę na roślinną :).

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

3 komentarze

Magda Smuga 18 stycznia 2015 at 14:39

ten następny w planach 🙂

Odpowiedz
Magda Smuga 18 stycznia 2015 at 14:41

ile powinno się wlać wody różanej do masy kkremowej??? też 2-3 łyżki??

Odpowiedz
Blue Almonds 18 stycznia 2015 at 21:30

Około 2 łyżek :), już poprawiam przepis 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226