Wegański „Sernik” Waniliowo – Różany

16 kwietnia 2014
Wegański Sernik Waniliowo - Różany

Kremowy, delikatny i zdrowy „sernik” z nerkowców, o zniewalającym połączeniu róży i wanilii. Bez cukru, bez nabiału i bez glutenu.

Wegański

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-8 Czas przygotowania: Czas gotowania / pieczenia:

Produkty

  • Spód:
  • 1 szkl. migdałów
  • 1 szkl. daktyli
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki wody różanej
  • Krem 
  • 200 g nerkowców, wcześniej namoczonych (2-4 godziny)
  • 3/4 szkl. płynnego mleka kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Wykonanie ciasta:
1. Migdały zmiel na mączkę
2. Dodaj daktyle, wiórki i wodę różaną. Miksuj, aż składniki się połączą.
3. Równo rozłóż ciasto w tortownicy lub formie na tartę (ok. 20 cm)
4. Wstaw do lodówki

Wykonanie kremu:
1. Orzechy, mleko, syrop klonowy, wodę różaną i wanilię zmiksuj na gładko w mocnym blenderze.
2. Wylej nadzienie na ciasto
3. Rozprowadź równomiernie i udekoruj owocami goji, kruszonymi ziarnami kakao lub tym co lubisz 🙂
4. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny (pierwsza godzina może być w zamrażarce).

Przechowuj w lodówce.


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

3 komentarze

Magda Smuga 18 stycznia 2015 at 14:39

ten następny w planach 🙂

Odpowiedz
Magda Smuga 18 stycznia 2015 at 14:41

ile powinno się wlać wody różanej do masy kkremowej??? też 2-3 łyżki??

Odpowiedz
Blue Almonds 18 stycznia 2015 at 21:30

Około 2 łyżek :), już poprawiam przepis 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226