„Sernik” wegański kokosowy i czekoladowy

27 lutego 2014

Pyszny i zdrowy deser z kokosem, figą, awokado… – bez sera, bez glutenu i bez cukru :).

Sernik kokosowo-czekoladowy

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • Kruchy spód:
  • 1 orzech kokosowy (w Lidlu są 🙂
  • 8 suszonych fig
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • Sernik - Nernik:
  • paczka nerkowców (200 g) - namoczonych kilka godzin
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (zrobione z orzecha powyżej)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 lub 2 łyżki syropu z agawy
  • Czekoladowa warstwa:
  • 2 banany (dojrzałe)
  • 1 awokado (dojrzałe)
  • 3 łyżeczki karobu
  • 2-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki owoców goji

Przygotowanie

Wykonanie:
1. Zmiksuj w blenderze miąższ z kokosa z 3/4 szklanki wody (2-3 minuty, wysokie obroty). Pod odciśnięciu tej masy powstaną wiórki kokosowe i mleko kokosowe.
2. Do blendera wrzuć wiórki, figi i siemię lniane i zmiksuj. Spód gotowy. Wyłóż nim formę (u mnie tortownica o średnicy 20 cm) i ugnieć.
3. Wszystkie składniki „sernika” zmiksuj i wyłóż na gotowy już spód kokosowy. Wsadź do zamrażarki, niech tam czeka na ostatnią warstwę.
4. Krok ostatni to przygotowanie warstwy czekoladowej. Zmiksuj wszystko i masę przełóż do formy.
5. Wystrój sernika dowolny. Mogą być np. świeże figi. U mnie wcześniej namoczone (kilka minut) i wysuszone owoce goji.
6. Sernik ląduję w zamrażarce na 2-3 godziny. Później trzeba go trzymać w lodówce. Ja często trzymam go w zamrażarce, może tam stać dłużej.

Dodatkowe informacje

Jest przepyszny 🙂

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

4 komentarze

vea lovegreen 2 marca 2014 at 12:36

pyszotka 🙂

Odpowiedz
MagPie 2 marca 2014 at 15:52

Ten się naprawdę udał 🙂 Był pyszny!

Odpowiedz
Marta 18 marca 2014 at 19:21

Sernik jest wyśmienity, niebo w gębie 🙂 naprawdę polecam !

Odpowiedz
MagPie 19 marca 2014 at 22:32

🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226