Sezam & Kapusta (raw vegan)

4 lipca 2014

Prosta, zdrowa, pyszna, a ponadto tania i szybka w wykonaniu sałata z młodej kapusty i cukinii z sezamem.

 

Produkty

  • 1/3 młodej, średniej wielkości kapusty
  • 1/2 młodej cukinii
  • 2 łyżki sosu sojowego (dobrej jakości)
  • 2 łyżki płynnego mleka kokosowego
  • 1 łyżka niełuskanego sezamu
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Poszatkuj kapustę i przełóż do miski.
  2. Cukinię (umytą, nie obraną) zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj do kapusty.
  3. Sezam, słonecznik i orzechy lekko podgrzej na suchej patelni, żeby wydobyć ich zapach.
  4. Polej kapustę sosem sojowym i mlekiem kokosowym. Posyp ziarnami i orzechami, wymieszaj.

Dodatkowe informacje

W wersji "raw" orzechy i nasiona należy namoczyć i wysuszyć zgodnie z zasadami opisanymi tutaj.


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

5 komentarzy

Magda 4 lipca 2014 at 07:56

uwielbiam kapustę! podoba mi się taka jej wersja 🙂

Odpowiedz
MagPie 4 lipca 2014 at 08:08

Jest baaardzo dobra 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 4 lipca 2014 at 10:33

zaciekawiłaś mnie tym pomysłem, nigdy tak nie jadłam, dlatego tym bardziej chcę spróbować! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14 marca 2015 at 19:59

Ale to danie nie jest raw niestety, choćby dlatego, że my moczymy ziarna, nie podgrzewamy

Odpowiedz
Blue Almonds 15 marca 2015 at 11:06

Dziękuję za uwagę :). Rzeczywiście, w poście brakuje uwagi, że w wersji 100% raw ziaren się nie podgrzewa :). Po prostu zakładam, że jak ktoś preferuje taki styl żywienia, to o tym wie :). Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odwiedziny.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226