Smażony Bób z Suszonymi Pomidorami, Tymiankiem i Gorczycą

by magda
Smażony Bób z Suszonymi Pomidorami i Gorczycą

Bób po prostu albo aż bób

Kolejny pomysł na danie z rośliny z rodziny bobowatych. Wiecie, że bób to nazwa zwyczajowa? Żeby być botanicznie poprawnym powinniśmy mówić wyka bób, należy bowiem do rodzaju wyka. Hmm …, dziwnie byłoby na bób mówić wyka ;). Ponoć regionalnie bywa nazywamy boberem, tak przynajmniej twierdzi Wikipedia, ale ja nie wiem. Pierwsze słyszę. Co ciekawe ma  jedną odmianę – bobik, który różni się smuklejszym pokrojem, nieco wyższą łodygą, dłuższymi liśćmi i mniejszymi, niemal kulistymi nasionami, o czerwonym lub brunatnym kolorze.

Historyczna ciekawostka o bobie vel boberze

W Starożytnym Egipcie bób odgrywał rolę kultową. Ponieważ uważany był za “pokarm umarłych”, kapłani go nie spożywali; podobnie pitagorejczycy. Pliniusz Starszy pisał, że wśród roślin strączkowych Rzymianie najbardziej cenią bób. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi.

Smażony Bób z Suszonymi Pomidorami, Tymiankiem i Gorczycą

Wracając do tematu, dziś bob smażony. Tutaj ważne są zioła. Świeże i aromatyczne. Tymianek oraz Majeranek. Wyjątkowości i wyrazistości dodają ziarenka gorczycy. Gotując bób, nie obieram go skórki, ale ty możesz zrobić jak lubisz.

Smażony Bób z Suszonymi Pomidorami, Tymiankiem i Gorczycą

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 2-3 kubki ugotowanego bobu
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 gałązki świeżego majeranku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1-2 łyżki ziaren gorczycy
  • sól

Wykonanie

  1. Po przepłukaniu warzywa , wrzuć go do gotującej się wody. Gotuj bób około 10-15 minut. Dopraw łyżeczką soli pod koniec gotowania .
  2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj suszone pomidory, zioła i ziarna gorczycy. Podsmaż wszystko na średnim ogniu.
  3. Dodaj bób. W zależności od tego jaki lubisz, ze skórą lub bez. Duś przez chwilę. Na końcu można doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!
  4. Podawaj ze świeżym pieczywem.
2 komentarze
1

You may also like

2 komentarze

Konrad 7 lipca 2020 - 21:12

Wygląda apetycznie 🙂

Reply
magda 8 lipca 2020 - 16:53

Dziękuję 🙂

Reply

Zostaw komentarz