Spaghetti z cukinii i marchewki z zielonym pesto z awokado (raw vegan)

26 lutego 2014
Spaghetti z cukinii i marchewki z zielonym pesto z awokado - RAW food

Składniki:
– 1 średnia, młoda cukinia
– 1 marchewka
– połówka awokado (dojrzałe)
– 2 pomidory bez skóry
– 3 suszone pomidory
– 2 łyżki słonecznika
– 1 łyżka sezamu
– 2 laski selera naciowego
– ząbek czosnku
– świeża bazylii
– sól i przyprawy wg gustu

Do posypania: płatki drożdżowe (wegański parmezan)

Wykonanie:
1. Do blendera wrzuć wszystko oprócz cukinii i marchewki. Zmiksuj do postaci pesto :). W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
2. Jeśli używasz suszone pomidory (nie z oliwy), musisz je wcześniej namoczyć.
3. Słonecznik najlepiej (jeśli zdążysz), żeby był namoczony wcześniej.
4. Cukinię i marchewkę zamień w cieniutkie paseczki. Można użyć zwykłej obieraczki do warzyw, wtedy będą to wstążki, albo „obieraczki”, która robi cienkie paseczki 🙂 – zdjęcie poniżej.
5. Warzywa wyłóż na talerz razem z pesto. Posyp płatkami drożdżowymi (są bardzo smaczne, chociaż nazwa długi czas mnie odstraszała, mają lekko orzechowy smak).
6. Porcja dla 2 osób.

Smacznego !

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226