Surowa tarta z kremem kokosowym „Rafaello” (raw vegan)

8 marca 2014
Ten deser jest  niebiańsko pyszny, a znając odchudzające właściwości kokosa smakuje jeszcze bardziej :). 

Surowa tarta z kremem kokosowym Rafaello RAW


Ciasto
– 2 szklanki wiórek kokosowych
– 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
– 8 fig
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 laski wanilii

Krem
– miąższ z jednego kokosa ** 
– 1 szklanka wody kokosowej 
– 7-8 daktyli
– 1/4 szklanki namoczonych, obranych migdałów
– 2 łyżki wody różanej
– 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Dodatki
– płatki lub wiórki kokosowe

Wykonanie:
Ciasto
1. Zmiksuj składniki ciasta. Płatki owsiane możesz zastąpić wiórkami kokosowymi (wersja bezglutenowa).
2. Równo rozłóż masę w tortownicy (21-24 centymetry), w której można wypiąć dno.
3. Ugnieć palcami, poczynając od środka, tak aby uformować sztywne ciasto. Upewnij się, że boki też są sztywne i nie rozpadną się po zdjęciu boków formy.

Krem
1. Miksuj miąższ, wodę kokosową , daktyle, migdały i wodę różaną do kremowej konsystencji.
2. Wlej do masy kokosowej roztopiony olej kokosowy i mieszaj do momentu ich dobrego wymieszania.
3. Wlej krem na ciasto i rozłóż szpatułką. Posyp płatkami kokosowymi. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny (pierwsza godzina w zamrażarce).

Przechowuj w lodówce.

Wskazówki
* Wodę kokosową można zastąpić wodą źródlaną lub mieszanką wody i mleka kokosowego. Im więcej mleka kokosowego tym intensywniejszy smak i bardziej kremowa konsystencja. 

** Jeśli nie masz ochoty „bawić się” z orzechem kokosowym lub akurat jest poza zasięgiem można kupić gotowy miąższ z kokosa (mrożony) w delikatesach azjatyckich (kuchnie świata, itp).

Surowa tarta z kremem kokosowym Rafaello RAW

Surowa tarta z kremem kokosowym Rafaello RAW

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

3 komentarze

Anonimowy 8 marca 2014 at 12:48

Pysznie wygląda 😛

Odpowiedz
Anonimowy 7 listopada 2016 at 01:18

Witam, czy mogę zastąpić wodę różaną czymś innym lub w ogóle pominąć ją w robieniu kremu? 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 7 listopada 2016 at 10:35

Można zastąpić mlekiem kokosowym albo rzeczywiście zrezygnować z wody różanej, która głównie jest dla dodania aromatu różanego 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226