Surowa Tarta z Malinami

by

Ta smakowita, witariańska tarta nie tylko pięknie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Migdałowo – Daktylowy spód ciasta przykryty delikatnym, waniliowym kremem z nerkowców i świeżymi malinami. Bez glutenu – Bez cukru – Bez nabiału

Surowa Tarta z Malinami

Drukuj
Porcja dla: 2-8 Czas przygotowania:

Produkty

  • Ciasto
  • 1 kubek migdałów
  • 1/3 kubka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 kubka maki dyniowej * 
  • 1 kubek daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego (podgrzanego do płynnej konsystencji)
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • Krem:
  • 1 i 1/2 kubka namoczonych nerkowców (min. 2 godziny)
  • 1/2 kubka płynnego mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub 1/2 wypestkowanej laski wanilii
  • 1/4 kubka nektaru z agawy, syropu klonowego lub daktylowego
  • 1/4 kubka oleju kokosowego (podgrzanego do płynnej konsystencji)
  • Owocowa warstwa
  • 2 kubki świeżych malin i świeża mięta do dekoracji

Wykonanie

Ciasto
1. Zmiel migdały. Dodaj daktyle, siemię lniane i mąkę dyniową.
2. Równo rozłóż mieszankę w ok. 24 cm. blaszce na tartę, w której można wypiąć dno.
3. Ugnieć palcami rozpoczynając od środka, tak aby powstało sztywne, ubite ciasto. Należy pamiętać, aby boki były również sztywne, aby nie rozpadły się po zdjęciu boków “tartownicy”.

Krem
1. Orzechy nerkowca, mleko i olej kokosowy, wanilię nektar z agawy zmiksuj na gładko w mocnym blenderze.
2. Wylej krem na ciasto i równomiernie rozłóż. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny.
3. Na wierzchu ułóż maliny.
Przechowuj w lodówce.

Notes

Używaj jakichkolwiek owoców, które są dostępne. Jesienią można przyrządzić tartę z cynamonem i jabłkami lub gruszkami. Świetnym rozwiązaniem jest też tarta z granatem czy jagodami bądź truskawkami. * Mąkę dyniową można zastąpić większą ilością migdałów lub zmielonymi płatkami owsianymi.

7 komentarzy
0

You may also like

7 komentarzy

teenager ;) 28 czerwca 2014 - 08:36

jedna z najlepszych tart jakie widziałam! surowe słodkości muszą smakować świetnie! już same składniki na to wskazują 🙂

Reply
Krzepa 28 czerwca 2014 - 22:21

zjadłabym taką:)

Reply
MagPie 29 czerwca 2014 - 08:17

Jest pyszna, od 3 dni zjadamy z R. porcję do porannej kawy :). Uwielbiam to 🙂

Reply
MagPie 29 czerwca 2014 - 08:18

Dziękuję 🙂

Reply
MagPie 22 września 2014 - 21:54

Dziękuję za komentarz. Cieszę się bardzo, że spróbowałaś. Ja sama jestem miłośnikiem tej tarty :), ale każdy z nas lubi różne smaki :). Serdeczne pozdrowienia i powodzenia w eksperymentach kulinarnych 🙂

Reply
Magda Smuga 20 stycznia 2015 - 19:45

się chłodzi 🙂 nie mogę się doczekać degustacji 🙂 pozdrawiam Magda
oczywiście wykonanie córki Michaliny 🙂

Reply
Magda Smuga 20 stycznia 2015 - 21:59

pyszna 🙂

Reply

Zostaw komentarz