Surowa Tarta z Malinami

28 czerwca 2014

Ta smakowita, witariańska tarta nie tylko pięknie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Migdałowo – Daktylowy spód ciasta przykryty delikatnym, waniliowym kremem z nerkowców i świeżymi malinami. Bez glutenu – Bez cukru – Bez nabiału

Surowa Tarta z Malinami

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-8 Czas przygotowania:

Produkty

  • Ciasto
  • 1 kubek migdałów
  • 1/3 kubka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 kubka maki dyniowej * 
  • 1 kubek daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego (podgrzanego do płynnej konsystencji)
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • Krem:
  • 1 i 1/2 kubka namoczonych nerkowców (min. 2 godziny)
  • 1/2 kubka płynnego mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub 1/2 wypestkowanej laski wanilii
  • 1/4 kubka nektaru z agawy, syropu klonowego lub daktylowego
  • 1/4 kubka oleju kokosowego (podgrzanego do płynnej konsystencji)
  • Owocowa warstwa
  • 2 kubki świeżych malin i świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie

Ciasto
1. Zmiel migdały. Dodaj daktyle, siemię lniane i mąkę dyniową.
2. Równo rozłóż mieszankę w ok. 24 cm. blaszce na tartę, w której można wypiąć dno.
3. Ugnieć palcami rozpoczynając od środka, tak aby powstało sztywne, ubite ciasto. Należy pamiętać, aby boki były również sztywne, aby nie rozpadły się po zdjęciu boków „tartownicy”.

Krem
1. Orzechy nerkowca, mleko i olej kokosowy, wanilię nektar z agawy zmiksuj na gładko w mocnym blenderze.
2. Wylej krem na ciasto i równomiernie rozłóż. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny.
3. Na wierzchu ułóż maliny.
Przechowuj w lodówce.

Dodatkowe informacje

Używaj jakichkolwiek owoców, które są dostępne. Jesienią można przyrządzić tartę z cynamonem i jabłkami lub gruszkami. Świetnym rozwiązaniem jest też tarta z granatem czy jagodami bądź truskawkami. * Mąkę dyniową można zastąpić większą ilością migdałów lub zmielonymi płatkami owsianymi.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

8 komentarzy

teenager ;) 28 czerwca 2014 at 08:36

jedna z najlepszych tart jakie widziałam! surowe słodkości muszą smakować świetnie! już same składniki na to wskazują 🙂

Odpowiedz
Krzepa 28 czerwca 2014 at 22:21

zjadłabym taką:)

Odpowiedz
MagPie 29 czerwca 2014 at 08:17

Jest pyszna, od 3 dni zjadamy z R. porcję do porannej kawy :). Uwielbiam to 🙂

Odpowiedz
MagPie 29 czerwca 2014 at 08:18

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22 września 2014 at 17:40

Jak dla mnie niestety wygląda lepiej niż smakuje. Przepraszam wszystkich wielbicieli tej tarty, sama skusiłam się zachęcona bogactwem ciekawych składników (wszystkie lubię z osobna), ale to co wyszło było raczej oryginalne niż smakowite. Chyba wolę bardziej tradycyjne rozwiązania 🙂

Odpowiedz
MagPie 22 września 2014 at 21:54

Dziękuję za komentarz. Cieszę się bardzo, że spróbowałaś. Ja sama jestem miłośnikiem tej tarty :), ale każdy z nas lubi różne smaki :). Serdeczne pozdrowienia i powodzenia w eksperymentach kulinarnych 🙂

Odpowiedz
Magda Smuga 20 stycznia 2015 at 19:45

się chłodzi 🙂 nie mogę się doczekać degustacji 🙂 pozdrawiam Magda
oczywiście wykonanie córki Michaliny 🙂

Odpowiedz
Magda Smuga 20 stycznia 2015 at 21:59

pyszna 🙂

Odpowiedz

Odpowiedz na „MagPieAnuluj odpowiedź

UA-52384226