Surowa Zupa z Kukurydzy/ Sweet Corn Soup (raw vegan)

16 lipca 2014
Surowa zupa ze słodkiej kukurydzy z nerkowcami – zaskakująco kremowa i pyszna. 
Żółta kukurydza jest dobrym źródłem: witamin z grupy B oraz D, E i K, prowitaminy A, składników mineralnych (potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod, selen) oraz kwasów omega – 3. Kukurydza jest też silnym antyoksydantem 
(karotenoidy: luteina i zeaksantyna). 
Składniki:

– 2 kolby młodej kukurydzy (ziarna)
– 1/2 szkl. namoczonych nerkowców
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 szkl. wody
– 1 łyżka obłuszczonych ziaren konopi (opcjonalnie, do posypania po wierzchu)
– świeży koperek (do posypania)
– świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
Obierz kukurydzę, pozostaw trochę ziaren do dekoracji. Wszystkie składniki zupy miksuj w blenderze. Zupę podawaj udekorowaną pozostawioną kukurydzą, ziarnami konopi, koperkiem i przyprawioną świeżo zmielonym pieprzem.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226