Surowa Zupa z Kukurydzy i Nerkowców

16 lipca 2014
Surowa Zupa z Kukurydzy

Surowa zupa ze słodkiej kukurydzy z nerkowcami – zaskakująco kremowa i pyszna. Żółta kukurydza jest dobrym źródłem: witamin z grupy B oraz D, E i K, prowitaminy A, składników mineralnych (potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod, selen) oraz kwasów omega – 3.  Kukurydza jest też silnym antyoksydantem.

Produkty

  • 2 kolby młodej kukurydzy (ziarna)
  • 1/2 szkl. namoczonych nerkowców
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżka obłuszczonych ziaren konopi (opcjonalnie, do posypania po wierzchu)
  • świeży koperek (do posypania)
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Obierz kukurydzę, pozostaw trochę ziaren do dekoracji. Wszystkie składniki zupy miksuj w blenderze. Zupę podawaj udekorowaną pozostawioną kukurydzą, ziarnami konopi, koperkiem i przyprawioną świeżo zmielonym pieprzem.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226