Tagliatelle z kalafiorowym sosem Alfredo

21 sierpnia 2017
Tagliatelle z kalafiorowym sosem Alfredo

Gęsty, kremowy i zdecydowanie „serowy” sos z kalafiora swój wyjątkowy smak zawdzięcza płatkom drożdżowym. Ten niepozorny dodatek ma w sobie wielką moc smaku. Jeden z moich ulubionych przepisów kuchni roślinnej.

Tagliatelle z kalafiorowym sosem Alfredo

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 4-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 mały/ średni kalafior
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 duże ząbki czosnku
  • ½ kubka mleka migdałowego
  • 1/3 kubka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • świeża pietruszka do posypania
  • makaron tagliatelle

Przygotowanie

  1. Podziel kalafior na różyczki i gotuj do miękkości ok 6-7 minut.
  2. W międzyczasie na niewielkiej patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek. Duś przez 2-3 minuty. Czosnek nie powinien się zrumienić.
  3. Ugotowany kalafior przełóż do blendera, dodaj czosnek, mleko, płatki drożdżowe, sól, sok z cytryny, czosnek w proszku i ¼ . Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Ugotuj makron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
  5. Przełóż przygotowany sos do rondla. Dodaj makaron i podgrzej na średnim ogniu. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba.
  6. Podawaj ze świeżą pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.

Sos można przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Z tego przepisu wygodzi ok 0,6 litra, więc całkiem sporo.

Dodatkowe informacje

Eksperymentuj z gotowanymi lub pieczonymi warzywnymi. Sos świetnie smakuje ze szpinakiem, brokułami czy pieczarkami.

Zostaw komentarz

UA-52384226