Tagliatelle z cukinii z musem pietruszkowym i orzechami włoskimi

2 kwietnia 2014

Kolorowy, zdrowy i radosny posiłek pełen witamin. Świetne rozwiązanie nie tylko dla wegan.

Tagliatelle z cukinii

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 cukinia
  • 1 mała marchewka
  • Mus pietruszkowy:
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 4-5 gałązek zielonej pietruszki (listki)
  • 1/3 szkl. namoczonych orzechów włoskich
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 15 ml wody

Przygotowanie

  1. Do blendera wrzuć wszystko oprócz cukinii i marchewki. Zmiksuj do postaci pesto (orzechy powinny być wyczuwalne). W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  2. Cukinię i marchewkę (wcześniej obrane) zamień w cieniutkie wstążki, używając zwykłej obieraczki do warzyw.
  3. „Tagliatelle” wyłóż na talerz razem z pesto. Udekoruj orzechami i pietruszką.

Dodatkowe informacje

Jeśli nie masz ochoty na surowy "makaron", to możesz wstążki z cukinii i marchewki lekko blanszować lub lekko podgotować na parze, ale warzywa muszą być al dente.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

Zostaw komentarz

UA-52384226