Tofu Nuggets

by
Tofu Nuggets
Chrupiące kotleciki z tofu w panierce z mąki kukurydzianej. Podoba mi się w nich to, że nie są smażone na oleju, a pieczone w piekarniku, bez tłuszczu. Podaj je jako zakąskę z ulubionym dipem lub jako danie główne, z pieczoną dynią i
 świeżymi warzywami.
 

Kotleciki z Tofu

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 2 paczki twardego, wędzonego tofu (2 x 220 g)
  • 1/2 kubka mleka roślinnego
  • 1/2 kubka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól do smaku

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C.
2. Tofu pokrój na niewielkie kwadraty (ok. 2 cm x 2 cm i grubości ok. 1 cm), a potem wysusz je, korzystając z ręcznika papierowego.
3. Do jednej miseczki wlej mleko (ja użyłam sojowego), a w drugiej wymieszaj mąkę kukurydzianą, czosnek i sól.
4. Zanurzaj każdy kawałek tofu w mleku roślinnym, a następnie obtocz w kukurydzianej mieszance. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut, po 20 minut z każdej strony, tak aby były lekko zrumienione.

Notes

Ja podałam kotleciki z pieczoną w piekarniku dynią hokkaido. Możesz też, serwować je ze swoim ulubionym sosem lub dipem. Czosnek można zastąpić inną, ulubioną przyprawą (curry, zatar, pieprz cayenne, ...)


7 komentarzy
0

You may also like

7 komentarzy

teenager ;) 13 listopada 2014 - 17:08

świetne są! akurat mam kawałek tofu w lodówce to chętnie zrobię 🙂 myślisz, że mogę zabrać do szkoły i na zimno schrupać? 🙂 tylko czosnek bym podmieniła, żeby jeszcze ze mną rozmawiać chcieli 😀

Reply
Blue Almonds 13 listopada 2014 - 17:25

Zdecydowanie nadaja się do zabrania :), a jeśli chodzi o czosnek to wystarczy z niego zrezygnować, takie chyba smakuja mi najbardziej 🙂

Reply
Karolina Smyk 13 listopada 2014 - 19:00

SMACZNIE! ;-)))))))))

ZAPRASZAM DO SIEBIE W WOLNEJ CHWILI NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

Reply
Justyna, Green Cookies 13 listopada 2014 - 23:21

Jak zdrowo 🙂

Reply
Magda Lena 13 listopada 2014 - 23:46

Prześwietny pomysł, lecę niedługo po tofu i robię! 🙂

Reply
tofu bab 30 stycznia 2015 - 14:49

WOW! Wygląda smacznie. 
Polecam wersję tofu w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/

Reply
Blue Almonds 2 lutego 2015 - 22:03

Na pewno wypróbuję wasze przepisy 🙂

Reply

Zostaw komentarz